Căutăm COORDONATOR FUNDRAISING

By | Noutăți

Centrul de Evaluare şi Analize Educaţionale anunță începerea procesului de selecție pentru ocuparea unui post de COORDONATOR FUNDRAISING.

În calitate de coordonator fundraising vei contribui la găsirea de finanțări atât pentru proiectele organizației aflate în implementare (de exemplu, derularea de cursuri de formare), cât și pentru dezvoltarea unor proiecte noi.  Vei avea șansa de a lucra cu o echipă care se ocupă de unele dintre cele mai provocatoare și de impact proiecte din zona educației. Într-unul din acestea, Fizica altfel, au fost deja formați peste 2.300 de profesori să predea fizica în cu totul alt mod (peste jumătate din numărul total de profesori); mai multe detalii găsești aici și aici.

Trimite-ne candidatura ta până pe 31 martie, pe adresa contact@ceae.ro  Află mai multe aici.

Harta schimbării. Câți profesori de fizică au fost pregătiți pentru a preda „altfel” în România

By | Blog, Noutăți

În urmă cu șapte ani, membrii echipei din cadrul Centrului de Evaluare și Analize Educaționale au început să reformeze felul în care este predată fizică, considerată până atunci o materie „grea” și „plictisitoare” în școlile din România. Am introdus atunci o metodă nouă în țara noastră, învățarea prin investigație, care le permite copiilor să găsească singuri explicațiile pentru fenomene și le dezvoltă gândirea critică, atenția, capacitatea de a lua decizii, de a lucra în echipă, de a-și evalua singuri rezultatele muncii și de a le îmbunătăți. Am mers din județ în județ și din școală în școală și am reușit să formăm pentru a preda într-un nou stil aproximativ 1.900 de profesori de fizică din toată țara.  Câţiva ani a fost implicată în acest demers şi Societatea Română de Fizică . 

Cu fiecare profesor pregătit am deschis un univers nou de posibilități pentru mii și mii de elevi, care au șansa la o educație științifică mai bună pentru că dascălii știu cum să facă noțiunile atractive, cum să îi motiveze și încurajeze. Cu fiecare om la care am ajuns am construit o rețea a schimbării care este într-o continuă creștere și într-un continuu proces de îmbunătățire. Prin programul „Fizica Altfel”, inițiat cu sprijinul Romanian-American Foundation, ne-am propus să creăm comunități de profesori care să discute deschis despre provocările specifice pe care le întâmpină în procesul de predare, să caute soluții, să vorbească despre metode care și-au dovedit eficiența.

Read More

CEAE face un nou pas în formarea profesorilor de științe

By | Noutăți

Schimbarea sistemului de învățământ continuă!

Testele internaționale arată că în jur 40% dintre elevii români de 15 ani nu dețin abilități de bază care să le permită să înțeleagă un text sau să își explice un fenomen din lumea înconjurătoare.

Mai exact, elevii știu să citească, să scrie și să calculeze, însă nu înțeleg ideile principale dintr-un text simplu sau nu înțeleg fenomene fizice banale pe care le văd în jur.

Read More

Selecție manager de proiect

By | Noutăți

Centrul de Evaluare şi Analize Educaţionale anunță începerea procesului de selecție pentru ocuparea unui post de MANAGER DE PROIECT.

În calitate de manager de proiect vei contribui atât la derularea proiectelor organizației aflate în implementare, cât și la dezvoltarea altora noi.  Vei avea șansa de a lucra cu o echipă care se ocupă de unele dintre cele mai provocatoare și de impact proiecte din zona educației. Într-unul din acestea, au fost deja formați peste 1.800 de profesori să predea altfel fizica la școală (aproape 40% din numărul total de profesori); mai multe detalii găsești aici și aici. Ne-am propus ca abordarea propusă de noi să ajungă la toţi profesorii de fizică. Mai mult, intenţionăm să extindem abordarea și la alte științe exacte (proces început deja la chimie, unde am pregătit peste 100 de profesori). Dincolo de derularea de proiecte la firul ierbii, suntem interesaţi şi de politici publice.

 

Trimite-ne candidatura ta până pe 15 aprilie, pe adresa contact@ceae.ro Află mai multe aici.

Economia României din următoarele decenii va depinde de felul în care arată educația. Importanța disciplinelor STEM în noile planuri-cadru

By | Noutăți

La începutul secolului XX, abilitățile cognitive necesare forței de muncă erau de nivel scăzut. În ultimele decenii însă, s-a produs o schimbare majoră: a scăzut progresiv numărul locurilor de muncă în care erau necesare abilități fizice și abilități cognitive rutiniere. Munca a devenit mai tehnică și mai analitică, iar numărul joburilor în care sunt necesare abilități intelectuale dezvoltate și de rezolvare de probleme complexe a crescut.

În noua arhitectură a pieței muncii, un rol extrem de important îl vor avea abilitățile legate de știință, tehnologie, inginerie și matematică, esențiale în ramurile economice unde inovația și progresul tehnologic au o pondere importantă. Astfel, până în 2027, va avea loc în SUA o creştere a numărului de joburi „non-STEM” cu 9%, pe când creşterea numărului de joburi în domenii ce țin de STEM va fi de 13%. Și aici apare o primă problemă: există deja un deficit de forță de muncă calificată pentru joburi care țin de domeniile STEM în S.U.A. și în multe țări din U.E în condițiile în care numărul acestora continuă să crească. Iar în România, unde rata analfabetismului științific este uriașă, ajungând la 38% în 2015, decalajul este și mai mare.

Read More

„Am predat la clasă folosind metoda investigației și am văzut schimbarea”. Nuclearelectrica și CEAE susțin educația STEM în România

By | Noutăți

„Voi încerca la clasele mele strategiile și metodele prezentate la curs, cu speranța că îi pot determina și pe elevii dezinteresați să iasă din starea latentă iar pe restul să-și elimine inhibiția de a-și exprima propria opinie despre subiectul discutat. Mai mult, sper ca rutina să se diminueze în activitatea mea didactică”, spunea o profesoară la finalul cursului de formare a formatorilor, organizat pe 7 și 8 septembrie la Brașov de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale, cu sprijinul Nuclearelectrica şi Human Invest. Scopul lui, să pregătească profesori pentru a le oferi colegilor lor instrumente moderne și eficiente de predare pentru a face științele exacte mai ușor de înțeles pentru copii. „Am predat la clasă folosind metoda investigației și am văzut schimbarea, am împărtășit-o colegilor de cancelarie chiar dacă aceștia nu sunt de specialitate. Au primit-o cu entuziasm. În continuare voi utiliza unitățile de învățare pentru fizică – mi-au fost și îmi sunt de ajutor. Este un pas câștigat în studiul științelor; implică mai multă muncă din partea cadrului didactic, dar și înțelegerea fenomenelor din partea elevilor mei”, a mărturisit o altă profesoară după absolvirea cursului de la Brașov.

Read More

Școala nu trebuie să fie apă de ploaie! Susține CEAE la Swimathon

By | Noutăți

De cinci ani schimbăm felul în care sunt predate științele exacte în România, ajutându-i pe profesori să folosească la clasă metode moderne și performante prin care copiii ajung să iubească fizica și chimia. Peste 1.700 de profesori au urmat cursurile de formare organizate la CEAE și folosesc în predarea la clasă ghidul metodologic care transformă lecția într-un proces fascinant de descoperire, în timpul căruia copiii își dezvoltă cele mai de preț unelte: gândirea critică, abilitatea de a găsi soluții, de a colabora, de a primi și da feedback constructiv, de a persevera.

Schimbările nu se pot petrece însă peste noapte, iar procesul de pregătire al profesorilor trebuie să fie unul susținut. Pentru ca elevii să poată învăța au nevoie de profesori bine pregătiți, motivați, implicați.

Read More

„Elevii sunt motivul pentru care noi, profesorii, existăm. Niciodată nu este prea târziu să ne schimbăm ca să facem lucrurile mai bune pentru ei”

By | Noutăți

Pe 26 aprilie două grupe de profesori de chimie deschid pentru ei și pentru elevii lor un nou drum. 23 de dascăli din Dâmbovița și 25 din Alba vor începe cursurile de formare derulate de Centrul pentru Evaluare și Analize Educaționale, în cadrul proiectului „Chimia altfel”. Astfel vor putea să înceapă să predea această materie prin metode care au rolul de a-i învăța pe copii să observe, să își pună întrebări, să facă raționamente, să găsească soluții sau, cu alte cuvinte, să gândească critic și să privească lucid realitatea din jurul lor.

Considerată de cei mai mulți dintre elevi o materie grea, cu informații multe și dificil de asimilat, predată de cele mai multe ori abstract și discursiv, chimia nu mai prezintă astăzi interes pentru mulți elevi. Situația poate fi îmbunătățită dacă profesorii vor fi pregătiți și susținuți să-și modernizeze metodele de predare, astfel încât elevii să fie cei care observă și propun explicații pentru fenomenele discutate, fără teama de a fi sancționați dacă greșesc. Read More

Noua programă. Elevii din școlile românești vor învăța fizica prin metoda investigației

By | Noutăți

Ministerul Educației a aprobat noile programe după care vor învăța elevii de gimnaziu, iar în ceea ce privește fizica progresele sunt remarcabile. Este pentru prima dată când programa abordează fizica din perspectiva investigației și are drept țintă majoră alfabetizarea științifică a tinerilor, care le va permite acestora să își dezvolte capacitatea de a face raționamente și găsi soluții.

Propusă pentru prima dată în România de programul „Fizica Altfel”, derulat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale în parteneriat cu Societatea Română de Fizică, metoda investigației îi ajută pe elevi să învețe să își pună întrebări referitoare la diferitele fenomene, să caute explicații, să identifice relațiile dintre cauză și efect și să își dezvolte mecanismele de gândire. Read More

Romgaz susține proiectul ”Fizica Altfel”

By | Noutăți

poza3

 

Proiectul „Fizica Altfel” continuă și în anul 2017 pentru că, la nivel național, mai sunt  peste 3.000 de profesori de fizică care ar trebui să dobândească cunoștințele și abilitățile necesare predării prin metoda investigației.

În dorința de a genera schimbări ireversibile și cu impact măsurabil, organizația a pregătit, asistat și sprijinit deja peste 1.400 de profesori de fizică din toate județele țării să își schimbe modul de lucru la clasă și să utilizeze învățarea prin investigație, metodă cu impact măsurabil asupra rezultatelor copiilor. Read More