Susțineți educația științifică de calitate, redirecționând până la 20% din impozitul pe profit sau din impozitul pe venitul microîntreprinderilor.

România are nevoie de cetățeni alfabetizați științific. Ultimii doi ani au arătat mai limpede ca niciodată consecințele dezastruoase pe care lipsa unei gândiri științifice o are asupra tuturor aspectelor vieții noastre, de la sănătate la perspectivele economice. În absența unor informații valide despre lumea înconjurătoare și în absența gândirii critice, mulți oameni iau astăzi decizii iraționale care au un impact negativ asupra întregii societății. Un Eurobarometru recent, care a evaluat atitudinea europenilor față de știință și tehnologie, a scos la iveală un nivel redus al alfabetizării științifice în rândul cetățenilor români, cel mai scăzut din Uniunea Europeană. În România, de pildă, cetățenii care știu că primii oameni nu au trăit pe vremea dinozaurilor sunt o minoritate.


„Am întrebat de ce nu vedem Soarele noaptea, iar o elevă de a X-a, vorbim de o elevă de la un liceu bun, mi-a răspuns: Pentru că e întuneric. Pentru mine a fost o descoperire care ține de domeniul științifico-fantastic să aflu că un elev de liceu nu știe răspunsul la această întrebare.”

Ion Băraru, profesor de fizică la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”


Singura șansă de a schimba această situație este o educație științifică de calitate, care să le retrezească elevilor curiozitatea față de lumea înconjurătoare, să îi stimuleze să descopere legile naturii și să le cultive gândirea critică. Prin programele noastre, dintre care cel mai cunoscut este „Fizica Altfel”, formăm de ani buni profesori care să predea științele prin metoda investigației, pe care am reușit să o aducem și în sistemul formal de educație, odată cu noua programă de fizică pentru gimnaziu.

Metoda investigației este utilizată pe scară largă în sistemele europene de educație, după cum o arată și raportul „Harta educației științifice bazate pe investigație în Europa”, realizat de CEAE. Faptul că am reușit să o introducem, în școlile de stat din România, să formăm peste 2.700 de profesori pentru a o utiliza la clasă și să creăm resurse „la cheie” pentru cadrele didactice nu reprezintă sfârșitul misiunii noastre, ci începutul unei noi etape. Faptul că am reușit să schimbăm mentalități și să aducem metode noi în sistemul românesc de educație nu este o garanție că lucrurile vor merge de la sine în direcția pe care ne-o dorim cu toții.

Pentru ca schimbarea să fie ireversibilă, este nevoie să investim în continuare în pregătirea profesorilor. Trebuie să continuăm să susținem programe de formare, să organizăm webinarii care să le dea cadrelor didactice uneltele necesare pentru a preda eficient cu noile metode, să creăm comunități astfel încât modelele de bune practici să nu se piardă, ci să devină o sursă de inspirație. În cursul programelor noastre am descoperit profesori resursă, adevărați lideri și adevărate modele. Trebuie să îi ajutăm să transmită mai departe exemplul lor.

Investind în pregătirea profesorilor de știință, investim, de fapt, în pregătirea generațiilor viitoare.
Îți mulțumim!

Ce trebuie să faci?

Descarcă și completează cu datele societății contractul de sponsorizare:

După ce îl printezi și semnezi, îl poți trimite la sediul nostru din Calea Dorobanților, nr. 134-138, bl. 11, sc. B, et. 7. ap. 70,sector 1, București sau ni-l poți trimite pe mail la adresa contact@ceae.ro.

Datele noastre necesare pentru completarea formularului sunt:

Denumirea beneficiarului: Asociația Centrul de Evaluare și Analize Educaționale

Cod de identificare fiscală: 33231079

Cont bancar (IBAN): RO40 BACX 0000 0011 2378 0002

Adresa: București, str I.P Pavlov, nr  50 – 52, ap 2, sector 1

Pentru vizualizarea formularului trebuie să folosiți Adobe Reader.

Instrucțiuni de completare găsiți aici.