Situația predării matematicii în România

De mulți ani, felul în care este predată matematica în România creează pentru o bună parte a elevilor goluri semnificative în înțelegerea acestei materii. La testele PISA din 2022, rata analfabetismului matematic ajunsese în România la 48,6%, în creștere de la 46,6%, în 2018.  În țările OECD, nivelul mediu al analfabetismului matematic era în anul 2022 mult mai mic, de 31%. Pe de altă parte, în ultimii 10 ani a fost înregistrată  și o scădere a punctajului obținut de elevii români la această testare – dacă în 2012 scorul mediu la matematică a fost de 445 de puncte, în 2022 acesta a scăzut la 428 de puncte, țara noastră ajungând pe penultimul loc din UE.

De peste 10 ani, se discută în spațiul public despre problemele care țin atât de modul de predare a matematicii, cât și de felul în care sunt formulate subiectele la Evaluarea Națională și la Bacalaureat. Cu toate acestea, situația nu s-a îmbunătățit, ci dimpotrivă, după cum o arată evoluția rezultatelor la testările PISA. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că elevii sunt obligați de felul în care este organizat parcursul școlar în România să  învețe la matematică, aceasta fiind una dintre cele două discipline de examen la Evaluarea Națională. Elevii dau Evaluarea Națională la finalul clasei a VIII-a, iar vârsta la care trec prin acest tip de examinare este similară cu cea la care adolescenții dau testele PISA – 15 ani. Așadar, rezultatele slabe la matematică la PISA sunt obținute de copii în timpul sau ulterior procesului de pregătire pentru cel mai important examen din viața lor de până atunci. 

Din păcate, până acum s-au făcut puține demersuri care să conducă la îmbunătățirea situației.

Probleme specifice și soluția propusă

Care sunt cauzele acestei stări de lucruri? Una dintre probleme ține de faptul că elevii sunt expuși unui stil abstract și formalizat de predare a matematicii încă din gimnaziu și uneori chiar din clasele primare. Astfel, mulți dintre ei ajung să se bazeze pe memorare și reproducere pentru a rezolva atât cerințele la clasă, cât și subiectele la examenele naționale. De multe ori, învățarea matematicii în România este orientată către însușirea unor algoritmi de rezolvare a unor probleme tip, în timp ce adevărata miză, aflată și la baza testărilor internaționale, este dezvoltarea capacității de a face raționamente și utilizarea lor pentru a găsi soluții la probleme nou apărute. 

Cum ajungi însă acolo? În multe sisteme performante de educație, profesorii pleacă de la situații din viața de zi cu zi atunci când introduc la clasă un nou concept matematic. Astfel, ei reușesc să le stârnească  elevilor curiozitatea, să apeleze la cunoașterea lor anterioară și să îi implice în toți pașii traseului către găsirea răspunsului la întrebarea cu care profesorul  a început o lecție. Pe parcursul lecției, este util ca profesorii să le spună elevilor care sunt situațiile din viața reală în care pot fi utilizate  respectivele instrumente/funcții, iar o parte semnificativă din exercițiile pe care le fac copiii să fie contextualizate. Testele PISA, de exemplu, măsoară gradul  în care elevii pot utiliza conceptele/ funcțiile matematice în situații din viața reală. 

Multe țări din UE au introdus în urmă cu mulți ani acest tip de abordare în predarea matematicii.

Detalii despre program

Prin programul „Matematica Altfel”, finanțat de ING Bank România, propunem un alt mod de abordare a matematicii la clasă, care să îi ajute pe copii să își dezvolte capacitatea de a raționa și de a înțelege în profunzime materia studiată. Scopul este ca ei își poată folosi cunoștințele în situații diverse, astfel încât să găsească soluții la o gamă largă de probleme noi. 

Ne vom concentra pe metode  de predare-învățare a matematicii care să le stârnească elevilor curiozitatea, să îi angajeze activ în procesul de învățare și să le permită să își amintească ulterior traseul prin care au ajuns la o anumită formulă matematică.

Vom crea resurse de învățare care să îi ajute pe profesori să abordeze materia într-un fel care să dezvolte abilitățile elevilor și să le crească gradul de implicare la oră. În acest demers, lucrăm în  parteneriat cu profesorii de matematică, respectăm experiența lor profesională și le oferim sprijin pentru a răspunde cât mai bine nevoilor de învățare ale elevilor de astăzi.

În primul an de proiect, vor fi proiectate o serie  de unități de învățare care vor fi pilotate la clasă de către aproximativ 100 de profesori, care și-au arătat disponibilitatea de a colabora cu noi. În cel de-al doilea an al proiectului, vom derula un studiu de impact longitudinal, în cadrul căruia vor fi testați elevii pentru a vedea care este efectul abordării propuse de noi asupra competențelor acestora.

Perioadă derulare: aprilie 2024 – august 2026

Buget: 235.000 EURO

Proiectul este finanțat de: