Ioana Chicet-Macoveiciuc, Prințesa Urbană, Matematica Altfel

Ioana Chicet-Macoveiciuc: În Olanda, matematica e predată în povești și situații din viața reală. Se pleacă de la o situație problematică

By | Blog, Matematica Altfel

Ioana Chicet-Macoveiciuc, cunoscută ca „Prințesa Urbană”, este scriitoare, blogger și una dintre cele mai influente voci din România în domeniul parentingului și educației cu blândețe. Cu o experiență de peste 25 de ani în presă și comunicare, Ioana a început blogul său, printesaurbana.ro, în 2007, creând în timp o comunitate solidă de părinți care caută empatie, sprijin și autenticitate în relația cu copiii lor.  Este autoarea a peste 40 de cărți pentru copii și a 6 volume pentru adulți. Scrisul ei cald și sincer abordează teme legate de familie, educație, relații și dezvoltare personală.

De câțiva ani, Ioana Chicet-Macoveiciuc s-a mutat împreună cu familia în Olanda și a avut ocazia să observe cum funcționează sistemul de educație din această țară.

Read More

Laura Ivăncioiu: Matematica e un fel de fundație pentru orice ai construi deasupra – scris, muzică, teatru

By | Blog, Matematica Altfel
Laura Ivăncioiu este fondatoarea agenției de comunicare Deci se poate, PR-ista, om de radio, dramaturg si creatoarea comunității „Mergem la teatru”. Cum declară chiar ea, superputerea Laurei e să facă lucrurile să se întâmple.
Pe lângă nenumăratele evenimente fabuloase pe care le face, piese pe care le scrie, Laura este și mamă și un membru implicat al societății. Am avut ocazia să-i punem câteva întrebări prin care ne dorim să subliniem nevoile și starea educației și implicit ale societății în care trăim.

Read More

Tudor Mușat: Matematica mi-a dat răbdarea de a căuta soluții

By | Blog, Matematica Altfel

Tudor Mușat este un nume bine cunoscut în jurnalismul românesc, cu o carieră care se întinde pe mai bine de două decenii în radio și televiziune. A început ca reporter la Mediafax și Radio Pro FM, a fost director general la Radio Total, iar timp de trei ani a lucrat la BBC Londra. De-a lungul anilor, a moderat emisiuni și talk-show-uri la Realitatea TV, B1 TV, Digi24 și alte posturi importante, fiind mereu prezent în mijlocul celor mai relevante dezbateri publice. Este autorul podcastului de interviuri „THIS IS THE STORY” și un fin cunoscător al vieții politice și sociale din România. Dincolo de jurnalism, Tudor este trainer, profesor și un om implicat în proiecte de educație și sprijin comunitar — un profesionist care și-a păstrat curiozitatea vie și respectul pentru dialogul autentic.

Read More

Matematica Altfel

Oana Dimofte: „În gimnaziu, aveam momente în care construiam rezolvarea unei probleme ca pe un mic experiment detectivistic”

By | Blog, Matematica Altfel

Foto: revistagolan.com

Oana Dimofte este de profesie jurnalistă, iar de-a lungul carierei sale a realizat de la articole pe teme politice până la reportaje în zone de conflict. După mai bine de 16 ani de presă, a fondat platforma educatieprivata.ro, unde analizează starea sistemului de învățământ și aduce în discuție exemple de bune practici care pot contribui la o transformarea lui profundă. Pentru că este și mamă, cunoaște nevoile și starea educației și de la firul ierbii.

Într-un interviu pentru Centrul de Evaluare și Analize Educaționale, Oana Dimofte vorbește despre cele mai importante lecții pe care le-a învățat din școală, despre cum i-a oferit matematica o structură de gândire și despre cum ar putea fi predată această materie eficient astăzi. 

Read More

fizica altfel, ceae, investigație

„Pornesc lecția de la o întrebare, „Ce se întâmplă dacă…?”, și atunci copiii sunt interesați. Învățarea prin investigație a prins întotdeauna la clasă”

By | Blog

„Gândește-te la cum a decurs ziua ta de ieri și povestește când ai întâlnit în timpul ei energia cinetică, energia potențială și gravitația”. Sau „scrie-i o scrisoare colegului care a lipsit ieri și spune-i ce ai învățat ora trecută la fizică”. Acestea sunt două dintre cerințele pe care Mihaela Fulea, profesoară de fizică și de matematică la o școală gimnazială din Tuzla și la liceul Carmen Sylva din Eforie Sud, le dă drept teme elevilor săi. Dornică mereu să se perfecționeze, Mihaela Fulea a urmat recent cursul „Învățarea centrată pe competențe – de la proiectare la evaluare”, derulat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale cu sprijinul GTS. 

Read More

„Profesorii au înțeles că numai schimbându-și metoda pot să-și câștige elevii”. Despre folosirea investigației în predarea științelor

By | Blog

Vreme de trei luni profesorii de fizică și chimie din programul „Începe la școală” au învățat cum pot să-și transforme elevii în investigatori pasionați ai fenomenelor naturii. Folosindu-se de întrebări care să le stârnească curiozitatea, profesorii îi pot ajuta pe copii să refacă traseul parcurs de un cercetător de la o problemă dificil de rezolvat la o descoperire științifică. Cursul „Învățarea centrată pe competențe – de la proiectare la evaluare”, derulat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale cu sprijinul ING Bank România, a fost susținut de doi formatori cu experiență în predarea prin investigație, Rodica Răcășanu, profesoară de chimie la Colegiul Național „I.L. Caragiale” din Moreni, și Mihai Fârtat, profesor de fizică la Școala Gimnazială nr. 4 din Râmnicu Vâlcea.

Read More

Experimente de fizică. Foto: Colaj Pixabay

Fizica și chimia altfel. Cum le trezesc profesorii buni curiozitatea copiilor

By | Blog

Profesorii de fizică și de chimie din programul „Începe la școală” învață cum să le trezească elevilor lor curiozitatea față de fenomenele naturii și cum să îi ajute să își dezvolte gândirea critică. În aceste luni, ei iau parte la un curs care le arată cum să-i transforme pe copii din spectatori la orele de fizică și chimie în actorii principali ai propriului proces de învățare. 

Read More

„Avem nevoie de o altă abordare a modului de predare a matematicii”. Când li se predă prin investigație, elevii înțeleg în profunzime și învață pe termen lung

By | Blog

„Majoritatea oamenilor nu au o imagine exactă asupra matematicii. Ei privesc matematica drept un set de formule care trebuie aplicate unei liste de probleme de la sfârșitul capitolelor de manual. La baza acestei judecăți greșite stă modul în care matematica este deseori predată. Abordarea tradițională a matematicii în școli înseamnă prezentarea conținutului și măsurarea gradului în care acest conținut a fost însușit de către elevi. Acest proces a eșuat adesea în trecut, nu funcționează bine în prezent și va da greș în viitor. Predarea nu trebuie să se limiteze la profesorul care demonstrează o metodă de calcul și elevii care ulterior o repetă fără reflecție. („Iată regula și exemplul, exersează acum cu 20 de probleme de teme.”) Învățarea matematicii este un proces activ, constructiv, cumulativ și orientat spre obiective. Acest lucru trebuie să fie perceptibil și pentru elevi. În loc să arate pașii pentru ca elevii să ajungă la o soluție, profesorul îi ghidează pe aceștia prin formularea de ”situații-problemă” , invitându-i să descoperire singuri secretele matematicii. Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să reducem decalajul dintre ceea ce este matematica și modul în care această materie este adesea predată la școală”.

Read More

Cum să creezi o comunitate de practică pentru profesori. Un raport bazat pe experiența CEAE

By | Blog

Faptul că profesorii urmează un curs de formare nu duce automat la îmbunătățirea modului de predare. Este concluzia trasă de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale (CEAE) după 13 ani de experiență, în care organizația a format peste 3.500 de profesori pentru a preda fizica sau chimia prin investigație. Una dintre provocări este că, pentru a aplica noile metode deprinse în timpul programului de pregătire, profesorii trebuie să iasă din zona de confort a rutinei didactice tributare centrării pe cunoștințe. Schimbările pe care urmează să le facă sunt de amploare și, dacă ar fi nevoiți să aplice la clasă învățarea prin investigație imediat după finalizarea cursului, o bună parte dintre ei ar intra într-o zonă de panică. Pentru a evita această situație, Centrul de Evaluare și Analize Educaționale a creat, cu sprijinul Romanian-American Foundation, un model de comunitate de practica denumit mecanism de sprijin. Implicarea în mecanismul de sprijin îi ajută pe profesori să intre mai întâi în zona proximei dezvoltări, care le permite să evolueze în loc să renunțe. (Vezi fotografia articolului). 

Read More