„Uneori, ca profesor, te simți aproape ca și când ai preda păpușilor. Când experimentează și caută soluții, „păpușile” se trezesc însă la viață”

By | Blog

Adoptată în urmă cu câțiva ani, programa de chimie pentru gimnaziu stabilește o serie de competenţe specifice, derivate din competenţele generale, pe care elevii trebuie să și le formeze în clasele a VII-a și a VIII-a. Însă pentru mulți dintre profesori, termenul de competență rămâne unul abstract, greu de observat și cuantificat în timpul activității didactice. În timpul cursului „Învățarea centrată pe competențe – de la proiectare la evaluare”, 20 de profesori de chimie din județul Vrancea, dar și 2 din Teleorman și 2 din Dâmbovița au descoperit cum pot fi identificate competențele pe baza comportamentelor observabile ale elevilor, cum pot fi ele evaluate și mai ales cum pot fi formate, cu ajutorul unor metode moderne de predare-învățare, precum învățarea prin investigație.

Read More

„Elevii noștri nu și-au pierdut curiozitatea, ci au început să o canalizeze spre zone care nu le sunt deloc utile dezvoltării”. Despre rolul profesorilor de științe astăzi

By | Blog

Recent 24 de profesori de chimie, majoritatea din județul Vrancea, au urmat cursul „Învățarea centrată pe competențe – de la proiectare la evaluare”, organizat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale. Cursul, la care formatoare au fost Cristina Enoiu inspector de Chimie în cadrul ISJ Vrancea și profesor de Chimie la Colegiul Tehnic ”Valeriu D. Cotea”, Focșani, și Rodica Răcășanu, profesor de chimie la Colegiul Național ”I.L.Caragiale”, Moreni, jud. Dâmbovița, a fost finanțat din fondurile strânse prin Galantom, cu sprijinul actorului Marius Manole și a numeroși donatori care au avut încredere în proiectele de reformare a predării științelor derulate de CEAE. 

Read More

Gabriel Bădescu: „Gândirea științifică nu ar trebui să fie doar apanajul elitei intelectuale, ci ar trebui să fie o însușire larg răspândită între cetățenii obișnuiți”

By | Blog

„Gândirea științifică nu ar trebui să fie doar apanajul elitei intelectuale dintr-o societate, ci ar trebui să fie o însușire larg răspândită între cetățenii obișnuiți și mai ales în rândul profesorilor”, spune cercetătorul Gabriel Bădescu, profesor de științe sociale la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Recent, el a vorbit, cu ocazia prezentării rezultatelor studiului de impact realizat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale pentru programul „Fizica Altfel”, despre importanța cercetării pentru evoluția întregii societății. 

Read More

Ciprian Fartușnic: Dacă te uiți numai la ce nu știu elevii, nu încurajezi învățarea

By | Blog

Cursurile de formare nu sunt, în sine, o soluție magică pentru problemele din sistemul de educație, iar procesul de schimbare a unor practici disfuncționale este unul de durată, cu multe suișuri și coborâșuri, spune cercetătorul Ciprian Fartușnic, coordonator al proiectului CRED în cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație. Cu ocazia prezentării rezultatelor studiului de impact realizat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale pentru programul „Fizica Altfel”, Ciprian Fartușnic a vorbit despre ideile preconcepute referitoare la formarea continuă și despre soluții care îi ajută în mod real pe profesori să își îmbunătățească activitatea la clasă. 

Read More

Lucian Ciolan: Pedagogia fizicii înseamnă înțelegerea întregului proces prin care trece cineva de la stadiul de novice până când devine fizician. E un proces de construcție identitară

By | Blog

Disciplinele nu sunt doar niște domenii de studiu, ci niște organisme vii, care ne influențează identitatea. Iar un profesor de fizică este un expert, capabil să-i conducă pe novici într-un proces de formare, crede Lucian Ciolan, profesor la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei și prorector al Universității din Bucureşti.

Read More

Profesorul Lucian Ciolan: Viața cotidiană ar trebui să influențeze designul experiențelor de învățare. Învățarea științei nu este doar o chestiune abstractă

By | Blog

Competențele profesorilor sunt în strânsă legătură cu dezvoltarea competențelor elevilor, iar interacțiunea dintre profesor și elev e factorul principal care influențează calitatea învățării, spune Lucian Ciolan, profesor de Politici educaționale și sociale și Metodologia cercetării la Departamentul de Științe ale Educației, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, și prorector al Universității din Bucureşti.

Read More

Cum au ajuns copiii să dea teste peste teste în ultimele două săptămâni de modul. Profesor: „Au dat și trei lucrări într-o singura zi”

By | Blog

În 2022-2023, avem pentru prima dată o structură a anului școlar bazată pe module, și nu pe semestre. Anunțată cu câteva luni înainte de începerea școlii, schimbarea a fost insuficient explicată profesorilor, iar o serie de detalii legate de planificarea calendaristică a materiei și ritmicitatea notării au fost lăsate la latitudinea lor. Cu alte cuvinte, au fost lăsați „să se descurce” de unii singuri. Mai mult de atât, chestiunile rămase nelămurite s-au dovedit a avea un impact semnificativ asupra fluxul predării, asupra felului în care se face evaluarea și asupra gradului de încărcare pe care îl resimt elevii.

Read More