Într-un an critic pentru educație, o comunitate de oameni pasionați a dus reforma predării științelor mai departe

By decembrie 22, 2021Noutăți

În 2021, proiectul „Fizica Altfel”, care a generat o reformă a predării științelor în sistemul românesc de educație, a împlinit 10 ani. A fost un maraton, nu un sprint, în timpul căruia am reușit să facem schimbări ce păreau imposibile într-un sistem încremenit de educație. La un deceniu distanță de la momentul în care arătam cum poate fi folosită metoda investigației în școlile românești și invităm primii profesori să își asume provocarea de a preda „altfel”, continuăm să extindem și să consolidăm rețeaua schimbării, astfel încât progresele făcute să nu se piardă. Ci să fie multiplicate.

Niciodată nu a fost ușor să punem în mișcare lucrurile și să le facem să funcționeze, însă pandemia a făcut ca misiunea noastră să fie și mai dificilă. Boala, incertitudinea și izolarea au erodat resursele întregii societăți, iar educația a fost unul dintre sistemele cele mai expuse provocărilor. În perioade de criză prelungită, oamenii obosesc, rezervele de optimism scad, motivația se diminuează. Însă tocmai în acest context, profesorii au fost nevoiți să acumuleze abilități noi, să își mute clasele în online și să continue să le stimuleze elevilor lor motivația și curiozitatea. Am decis să ne orientăm întreaga energie pentru a-i ajuta și am reușit să o facem cu sprijinul partenerilor și finanțatorilor noștri. În 2021 am continuat extinderea rețelei de cadre didactice care predau „Fizica Altfel” și am ajuns în noi județe. Le-am oferit profesorilor de fizică din toată țara resurse digitale „la cheie” care să îi ajute să țină lecții memorabile pentru copii și am organizat webinarii despre cum pot fi ele folosite eficient. Am regândit mecanismul de sprijin pentru profesorii de fizică și chimie, astfel încât acesta să se integreze în procesul mai amplu de sprijinire a cadrelor didactice. În absența planurilor cadru pentru liceu, profesori veterani din rețeaua „Fizica Altfel” au contribuit în mod semnificativ la redactarea reperelor metodologice pentru predarea acestei materii în clasa a IX-a, astfel încât elevii să beneficieze de metode moderne de predare. Profesori – resursă, care au avut un rol major în reforma predării științelor, au continuat să fie un sprijin și o inspirație atât pentru elevi, cât și pentru colegii lor: au creat materiale educaționale, au ținut cursuri online, au redactat manuale demne de un sistem modern de educație. 

Într-un an greu ca 2021, în care simplul fapt că nu regresezi părea o performanță, am dus mai departe procesul schimbării în educație. Puteți afla mai jos cum.

„Investigăm și înțelegem fizica”. Resurse educaționale „la cheie”

La sfârșitul lui septembrie 2021, Centrul de Evaluare si Analize Educaționale a demarat, în parteneriat cu Fundația Vodafone România și cu sprijinul Romanian-American Foundation, programul „Investigăm și înțelegem fizica”. Prin intermediul acestuia, profesorii de fizică din toată țara au acces la fișe de lucru dinamice, atractive și bine structurate, pe care le pot găsi pe site-ul fizicaaltfel.ro. De la jumătatea lui octombrie, fișele dinamice disponibile pe fizicaaltfel.ro au fost accesate de peste 7.300 de ori, ceea ce dovedește un interes crescut al cadrelor didactice față de resurse educaționale de calitate. Fișele dinamice sunt construite pe baza programei pentru fiecare clasă de gimnaziu și pot fi folosite atât în predarea la distanță, cât și atunci când școala se desfășoară în format fizic. Un rol esențial în crearea acestor materiale l-au avut profesorii Laurențiu Badea, Mihai Fârtat, Dorina Cucu și Florin Măceșanu, colaboratori vechi ai CEAE în cadrul programului „Fizica Altfel”. 

„Fișele dinamice de lucru reprezintă o resursă digitală foarte utilă în învățare. Îl direcționează pe copil către diferite experimente virtuale sau filmate, către documentare sau alte surse de informare. Acesta primește o sarcină de lucru, are un spațiu editabil unde să dea răspunsul și primește feedback din partea profesorului”, explică Mihai Fârtat

În curând, profesorii vor avea la dispoziție noi fișe dinamice, dar și o serie de experimente filmate, care să facă orele mai atractive.

Webinarii pentru profesori

Cum pot fi fișele de lucru folosite eficient în predare? Aceasta este tema unor webinarii organizate recent de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale, cu sprijinul Fundatia Vodafone Romania, care se bucură de un mare succes în rândul cadrelor didactice. În timpul celui mai recent, 100 de profesori din județele Arad, Bistrița Năsăud, Bihor, Călărași, Timiș și Vâlcea au urmărit în timp real explicațiile detaliate și exemplele concrete oferite de formatorul Laurențiu Badea, care este autorul multora dintre materialele interactive de pe fizicaaltfel.ro. 

Înregistrarea evenimentului este acum disponibilă oricui, pe pagina de YouTube a CEAE. Până acum, peste 550 de profesori au urmărit webinarul.

Cursuri de formare pentru profesori din noi județe

Începând cu această toamnă, CEAE a extins rețeaua profesorilor care predau fizica prin metoda investigației cu încă două noi județe. 60 de profesori cu experiență din Maramureș și 30 din Vaslui urmează în prezent cursul „Învățarea centrată pe competențe – de la proiectare la evaluare”, realizat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale și acreditat de Ministerul Educației. Parte a programului „Fizica Altfel”, derulat de CEAE la nivel național, cursul este destinat profesorilor care vor să le trezească elevilor lor curiozitatea și să le cultive gândirea critică, cu ajutorul metodei investigației. Cursul a fost reacreaditat în vară și are un număr mai mare de credite în comparație cu versiunea anterioară – 25. Comparativ cu formele anterioare ale cursului, acum profesorii învață și cum să aleagă activitățile de învățare potrivite pentru a forma anumite competențe. Materialele necesare reacreditării și derulării cursului au fost realizate de Daniela Țepeș și Gabriela Deliu, cu sprijinul GTS Telecom. 

La Vaslui, cursul este derulat cu sprijinul Romanian-American Foundation și le are ca formatoare pe Daniela Nane și Irina Dumitrașcu. La Maramureș, este realizat cu susținerea KFC România, formatoare fiind Carmen Ulici și Măndița Baias. 

„Profesorilor le-a plăcut foarte mult. Demersul investigativ este esențial în predarea fizicii, mulți profesori apelau la el într-o măsură sau în alta. Însă acum au la dispoziție etapele exacte care trebuie urmate și un suport de curs care îi ajută efectiv să îl aplice la clasă. În domeniul fizicii, metoda investigației poate fi aplicată chiar la fiecare oră, se poate îmbina foarte bine teoria cu practica”, crede Carmen Ulici. 

„Cursul cuprinde toți pașii necesari pentru a transforma elevul într-un mic cercetător, iar materialele sunt foarte utile”, spune și Măndița Baias.

Studiu de impact

În 2021, a fost reluat studiul de impact care vizează programul „Fizica Altfel”. De această dată sunt sunt implicați profesorii care urmează cursul în Maramureș și Vaslui. Pentru că impactul programului asupra elevilor depinde în primul rând de impactul său asupra profesorului, care este beneficiarul direct al cursului și al mecanismului de sprijin, ne propunem să analizăm două tipuri de efecte: (i) efectul direct al noului format al orelor de fizică asupra elevilor; respectiv (ii) efectul mediat de profesor (adică, de modul în care acesta a învățat să folosească noile metode la ore și de motivația sa profesională).

Mecanismul de sprijin: profesorii care au construit comunități

Împreună suntem mai puternici. Este ce au reușit să demonstreze în ultimii doi ani mulți profesori din județele Râmnicu Vâlcea și Dâmbovița, județe în care Centrul de Evaluare și Analize Educaționale a facilitat desfășurarea unui mecanism de sprijin, destinat profesorilor din programele „Fizica Altfel” și „Chimia Altfel”.  

Mai mult, am ajuns la concluzia în ultimele luni că sprijinirea profesorilor de fizică după încheierea cursului de formare înseamnă mai mult decât activarea mecanismului de sprijin. Astfel, am gândit o structură și un mod de funcționare a comunității „Fizica Altfel”. Între altele, CEAE îi va sprijini mai mult pe profesorii din  județele în care observăm/ vom observa o disponibilitate mai mare de colaborare   – organizarea de webinarii pe diferite teme de interes pentru profesori, punerea la dispoziția profesorilor a unor resurse (cum au fost fișele de lucru dinamice) etc. 

Revenind la mecanismul de sprijin, derulat de CEAE  cu sprijinul Romanian American Foundation și GTS Telecom, acesta constă în crearea unor grupuri de lucru (comisii metodice) în care aceștia să își împărtășească experiențele la clasă, să le ceară sprijin colegilor pentru problemele apărute sau să le povestească despre soluțiile care au funcționat pentru elevii lor. Fiecare comisie are un responsabil care facilitează demersul, în timp ce un coordonator județean se asigură că lucrurile merg bine și că fiecare dintre participanți primește resursele de care are nevoie pentru a progresa. În funcționarea a mecanismului de sprijin am beneficiat de sprijinul Human Invest, organizație cu o bogată experiență în programe de leadership și coaching.

Acestea au venit în completarea resurselor metodologice furnizate cadrelor didactice. „Plusul cel mai mare a fost, în opinia mea, sustenabilitate programului „Chimia Altfel”  prin mecanismul de sprijin. Dacă până acum orice curs se rezuma doar la perioada de desfășurare a lui, nimeni nu ne cerea feedback, cursul acesta are continuitate. Ni s-au dat mereu resurse metodologice, exemple despre cum putem preda mai bine, nu am fost lăsați niciodată de izbeliște”, explică profesoara Rodica Răcășanu, coordonatoarea mecanismului de sprijin din Dâmbovița.

Informațiile și resursele împărtășite profesorilor în cadrul mecanismului de sprijin depășesc granițele programului „Fizica Altfel” și au în vedere provocările noi, apărute în contextul pandemiei. „Am găsit niște soluții pentru predarea online, pe care le-am arătat profesorilor. Am mai făcut un tutorial, care oferă explicații detaliate. Noi, cum predăm fizica, avem nevoie de niște editoare de ecuații care să fie cât mai puțin incomode și pe care le poți aplica fără să fie nevoie să fii neapărat informatician”, povestește Laurențiu Badea, coordonatorul mecanismului de sprijin din Vâlcea, Deviza nescrisă a întâlnirilor între profesori este „Toți suntem aici să învățăm.” „Toți suntem aici să învățăm, în baza unei ziceri, dacă tu ai așteptări de la niște elevi, fii tu însuți așa: fii inventiv, fii creativ, nu avea teamă să îți spui opinia”, subliniază Laurențiu Badea. 

În timp, profesorii au început să capete încredere și să se simtă parte a unei comunități în care pot primi, dar și oferi ajutor. 

Reperele metodologice pentru clasa a IX-a, realizate pe baza programului „Fizica Altfel”

Ministerul Educației a publicat, înainte de începerea școlii, reperele metodologice după care profesorii vor preda în clasa a IX-a, în contextul în care, în absența noilor planuri cadru pentru liceu, nu s-a putut începe lucrul la noile programe.

Pentru ca elevii să nu treacă brusc de la o paradigmă (cea folosită în cazul programei de gimnaziu) la o cu totul alta, cum este cea de liceu, s-a găsit o soluție intermediară – cea de realiza repere metodologice pentru clasa a IX-a. În cazul fizicii, reperele au fost construite pe baza ghidului metodologic dezvoltat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale în cadrul programului „Fizica Altfel”, care le oferă cadrelor didactice resursele necesare pentru a preda această materie prin metoda investigației și a le dezvolta copiilor gândirea critică. Potrivit Ministerului Educației, felul în care elevii de clasa a IX-a vor învăța fizica va trebui să fructifice achizițiile pe care aceștia le-au avut în gimnaziu, când au studiat după o nouă programă, în care metoda investigației joacă un rol important. Noua programă de fizică pentru gimnaziu este centrată pe competențe, iar scopul ei declarat este alfabetizarea științifică a elevilor. Documentul reprezintă un semnal încurajator și poate sta la baza unei viitoare programe pentru liceu adaptate cerințelor de învățare ale secolului 21. La redactarea reperelor metodologice pentru clasa a IX-a au participat profesori cu experiență în programul „Fizica Altfel”, un rol important avându-l formatoarele Gabriela Deliu și Daniela Țepeș. 

Manualul care îi face pe copii să îndrăgească știința

Anul 2021 a fost și anul apariției unui manual care le trezește elevilor de clasa a patra curiozitatea față de știință. 

Aneta Mihalcsik este un profesor cu experiență din programul „Fizica Altfel” derulat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale (CEAE) și aplică de mulți ani la clasă metoda investigației. Mai mult, ea început să facă o serie de experimente filmate care să le stârnească copiilor curiozitatea și să îi ajute să înțeleagă fenomenele naturii. După un timp, a primit din partea editurii Corint invitația de a face parte din echipa care a realizat manualul de Științele Naturii pentru clasa a IV-a

Semnat de cercetătoarea Ana Marilena Mândruț, profesoara Aneta Mihalcsik și învățătoarea Ancuța Ioana Săvan, manualul este construit după metoda investigației, astfel încât să le trezească elevilor din ciclul primar curiozitatea și să îi stimuleze să caute explicații. În varianta sa digitală, manualul conține activități multimedia interactive extrem de atractive. „Învățătorul trebuie să fie deschis la ce este nou. În majoritatea lor, învățătorii sunt absolvenți de liceu vocațional și fac fizică doar până în clasa a zecea și poate este mai dificil pentru dumnealor să predea științe. Dar consider că, dacă este dorință, pot să facă minuni. Noi am propus experimente și  activități de învățare cu materiale la îndemână, astfel încât să fie făcute cu ce are învățătorul la dispoziție și cu ce are părintele acasă și să nu lăsăm  temele fără experiment. Experimentăm și ne jucăm. Este foarte important ca fiecare copil să experimenteze. Doar așa se nasc experiențele pozitive și, de fiecare dată când vede reușita unui experiment, copilul se va dezvolta. Va dori să experimenteze din nou”, crede profesoara.

„Fizica Altfel”, exemplu de bune practici în emisiunea „România, te iubesc!”

În luna mai, ProTV a difuzat o ediție a emisiunii „România, te iubesc!” – „Pierduți în teleșcoală”, în timpul căreia au fost difuzate și interviuri cu profesorii din programul „Fizica Altfel”, care au oferit un exemplu de bune practici. Emisiunea a fost precedată de o serie de reportaje prezentate în cadrul Știrilor ProTV de la ora 19, în cadrul campaniei „Pierduți în teleșcoală”. Aici și aici pot fi văzute episoadele în care se explică de ce soluțiile oferite de programul „Fizica Altfel” au fost eficiente și în pandemie.