
Cercetarea impactului programului “Fizica Altfel”
Stadiul la care a ajuns în prezent programul ”Fizica Altfel” (peste 2.700 de profesori de gimnaziu și liceu pregătiți să predea fizica prin investigație) face necesară realizarea unui studiu de impact. Beneficiarii acestui program sunt atât profesorii (care primesc un curs de pregătire profesională și un mecanism de sprijin pentru predarea la clasă după terminarea cursului), cât și elevii care, prin intermediul noului format al orelor de fizică, încep să dezvolte abilități investigative proprii și interes pentru studiul fizicii.
De aceea, atunci când ne referim la impactul programului ”Fizica Altfel” în sistemul de educație publică, avem în vedere un concept ceva mai complex: pe de o parte, ne uităm la abilitățile investigative și la interesul pentru studiul fizicii al elevilor care sunt expuși la noile metode de predare; iar pe de altă parte, ne uităm la competența de predare și la utilizarea la clasă a investigației, precum și la felul în care aceste metode noi influențează motivația profesorului.
Efectul programului asupra elevilor depinde în primul rând de efectul său asupra profesorului, care este beneficiarul direct al cursului și al mecanismului de sprijin.

Metode de cercetare
Pentru acest studiu de impact, vom face o serie de măsurători de abilități și cunoștințe, dar și măsurători cu caracter non-cognitiv (ne vom uita la motivație, la interes, la autoeficacitate etc.) atât pe profesori, cât și pe elevi, măsurători pe care, la final, le vom corela într-o analiză cantitativă complexă (una dintre intențiile noastre este să folosim modelarea cantitativă SEM).
Design
Design-ul acestui studiu de impact este unul mixt. Vom îmbina (i) un design longitudinal cu măsurători repetate (atât pe profesori, cât și pe elevi) cu (ii) un design cu grup de control (cel mai probabil, un grup de comparație), pentru a controla cât mai bine factorii externi care nu țin propriu-zis de intervenția noastră.
Profesorii din grupul experimental au fost din județele Vaslui și Maramureș. Iar profesorii din grupul de control au fost din județele: Brăila, Galați, Suceava, Teleorman, Timiș, Vrancea.
Instrumente de măsurare
Pentru măsurătorile propuse, vom aplica o serie de instrumente pe care le vom dezvolta chiar noi sau le vom adapta. Astfel, pentru măsurătorile de abilități și cunoștințe, vom construi, împreună cu profesori de fizică cu experiență din program, instrumente de măsurare proprii. Pentru scalele non-cognitive, vom adapta și completa o serie de instrumente aplicate în alte cercetări validate anterior (precum TALIS).

Parteneri internaționali
Parteneri (colaboratori) din România
- Prof. Gabriel Negrea
- Prof. Florea Măceșanu
- Prof. Daniela Țepeș
- Prof. Gabriela Deliu
- Prof. Laurențiu Marin-Badea
- Prof. Artemiza Pascu
- Prof. Daniela Sacarelis
- Prof. Violeta Chirou
- Prof. Camelia Tabără
- Prof. Diana Coman
- Fundaţia ŞTIM – a construit platforma pentru testarea on-line a profesorilor și elevilor