
În urmă cu o lună, în județul Maramureș a început cursul „Învățarea centrată pe competențe – de la proiectare la evaluare”, realizat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale și acreditat de Ministerul Educației. Parte a programului „Fizica Altfel”, derulat de CEAE la nivel național, cursul este destinat profesorilor care vor să le trezească elevilor lor curiozitatea și să le cultive gândirea critică, cu ajutorul metodelor moderne de predare a științelor, printre care cea a investigației. A fost un curs mult așteptat de profesorii de fizică din județ, care s-au înscris în număr mare, povestește formatoarea Carmen Ulici.
„Pe site-ul CEAE este o hartă cu județele în care a ajuns programul „Fizica Altfel” și mă uitam că acesta era prezent peste tot în vecinătate, dar nu și la noi. Le-am spus celor de la CEAE că există un mare interes, drept dovadă că am avut înscrieri nu pentru una, ci pentru două grupe de curs – 60 de cadre didactice, din absolut toate părțile județului”, subliniază profesoara, care a fost și inspector școlar de fizică-chimie.
Toți cursanții au între 10 și 30 de ani de activitate la catedră, iar majoritatea predau și alte materii, precum chimia, biologia sau chiar matematica. Însă în ciuda experienței îndelungate, au vrut să se perfecționeze, să învețe lucruri noi pentru a reuși să le deschidă pasiunea pentru știință elevilor, care sunt astăzi altfel decât cei din urmă cu 15 sau 20 de ani. „Întotdeauna este loc de mai bine și cât trăim învățăm. Feedback-ul este extraordinar: chiar dacă cursul este online, formatul este interactiv, profesorii lucrează pe echipe și spun că nici nu știu când trece timpul. Poate că la început a părut provocator, însă profesorilor de științe le plac provocările”, spune Carmen Ulici.
La Maramureș, cursul este susținut de formatoarele Carmen Ulici și Măndița Baias, iar derularea lui a fost posibilă cu sprijinul financiar al KFC România. „Învățarea centrată pe competențe – de la proiectare la evaluare” reprezintă o versiune nouă, reacreditată în 2021, a cursului original de formare „Fizica Altfel”. Comparativ cu formele anterioare ale cursului, acum profesorii învață cum să aleagă activitățile de învățare potrivite pentru a forma anumite competențe. Documentele necesare reacreditării și materialele de curs au fost realizate cu sprijinul GTS Telecom.
Demersul investigativ este esențial în predarea fizicii
„Cursul decurge foarte lin, de la general la particular. Începe de la cele 8 competențe cheie din programa școlară de gimnaziu, implementată din 2017 și bazată pe metoda investigației, apoi continuă cu procesul de învățare, predare, evaluare”, explică formatoarea. Un element esențial al cursului este reprezentat de predarea prin metoda investigației, care îi determină pe copii să refacă traseul urmat de un cercetător care realizează o descoperire științifică. „Profesorilor le-a plăcut foarte mult, etapele metodei sunt foarte bine structurate în curs, chiar mi-au și spus acest lucru. Demersul investigativ este esențial în predarea fizicii, mulți profesori apelau la el într-o măsură sau în alta. Însă acum au la dispoziție etapele exacte care trebuie urmate și un suport de curs care îi ajută efectiv să îl aplice la clasă. În domeniul fizicii, metoda investigației poate fi aplicată chiar la fiecare oră, se poate îmbina foarte bine teoria cu practica”, este de părere Carmen Ulici.
„Metoda investigației este focalizată pe dezvoltarea gândirii critice a elevilor”
În opinia sa, marele merit al metodei investigației este că îi învață pe copii să gândească. „Metoda investigației este focalizată pe dezvoltarea gândirii critice a elevilor: ei gândesc, ei caută, ei trag concluzii. Li se pune o întrebare de investigat și ei trebuie să găsească răspunsul – bineînțeles cu profesorul mentor în spate care, ușor-ușor, îi ghidează. Nu îi lasă nici să plutească în derivă, dar nici nu le dă mură în gură. Elevul trebuie să emită niște ipoteze, să înceapă să își caute aparatura necesară pentru un experiment, să înceapă să facă experimentele. Cu mentorul în spate și bazându-se pe cunoștințele anterioare pe care le are, elevul ajunge la propriile concluzii. Un alt merit al metodei investigației este că le stârnește copiilor și dorința de a realiza ceva cu propriile puteri, îi stimulează să mai investigheze și alte provocări. Eu cred că îi aduce foarte mult lângă științe în general și le schimbă acea mentalitate că fizica e grea. Nu e grea, e frumoasă, e ușoară și îi pregătește foarte mult pentru societate. Ce este în jurul nostru e fizică, chimie, biologie”, explică formatoarea.
„Poți să arăți copiilor că există curent electric dacă bagi într-o lămâie doi conductori”
Activitățile prezentate în timpul cursului pot fi realizate cu materiale la îndemână sau cu ustensile care fac parte din dotarea minimală a oricărei școli. „La nivel de gimnaziu există o minimă dotare, nimeni nu poate să spună, nici în cel mai îndepărtat cătun, că nu are un dinamometru sau nu are un cilindru gradat. Poți să arăți copiilor că există curent electric dacă bagi într-o lămâie doi conductori și îi pui la un beculet care se aprinde. Și le-ai dovedit că acidul citric din lămâie conduce curentul electric”, crede Carmen Ulici. Provocările noului stil de predare pot exista însă, și ele pot veni din mai mica familiarizare cu metodele active de predare. „Probabil că prima dată va fi, și pentru elevi, și pentru profesori, mai greu. Dar cred că finalitatea lecției le va plăcea foarte mult, Eu m-am îndrăgostit de metoda investigației, să știți”, mărturisește Carmen Ulici.
„Cursul cuprinde toți pașii necesari pentru a transforma elevul într-un mic cercetător”
Colega sa, formatoarea Măndița Baias, vorbește despre dorința profesorilor cursanți de a aplica la clasă noua metodă: „Cursul cuprinde toți pașii necesari pentru a transforma elevul într-un mic cercetător, iar materialele sunt foarte utile. Am dat un exemplu despre cum poate fi predată o lecție despre volum, iar colegii mei mi-au spus ce rău le pare că nu au avut acest exemplu și înainte, atunci când au predat respectiva lecție”, povestește Măndița Baias. În opinia sa, cursul le oferă profesorilor un parcurs util privind învățarea centrată pe competențe, care culminează cu evaluarea făcută cu ajutorul itemilor centrați pe competențe – modul pe care îl predă chiar ea. „Este un curs frumos, util, lucrul pe grupe funcționează foarte bine, iar colegii mei spun că nici nu știu când trece timpul”, povestește Măndița Baias.
Formatoarea a observat cum în timpul orelor de curs se creează contextul unui dialog profesional de foarte bună calitate. „Suntem toți profesori de fizică acolo și ne place să ne întâlnim între noi, pentru că nu avem ocazia atât de des să ne întâlnim, să comunicăm și să dăm exemple din activitatea noastră. Dacă ați vedea ce lecții frumoase și ce materiale frumoase, pe care le-au folosit la lecții, ne-au dat colegii noștri, ați rămâne uimiți. Astfel se creează modele de bune practici”, subliniază Măndița Baias.