Ce s-a întâmplat după ce o profesoară de fizică a primit de la o editură următoarea provocare: „Vrei un manual de excepție pentru copilul tău. Implică-te și fă ceva!”

By noiembrie 22, 2021Blog

Atunci când se întâlnește cu cineva și spune cu ce se ocupă, un profesor de fizică stârnește nu de puține ori această reacție: „Ah, fizica… Ce materie grea! N-am putut niciodată să o înțeleg”. Acesta lucru se întâmplă din cauza experiențelor din copilărie ale interlocutorului, provocate de un profesor prea sever, de o predare prea matematizată, de explicații prea puțin accesibile. Aneta Mihalcsik, profesoară de fizică la Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” și Școala Gimnazială „Aron Cotruș” din Arad, a văzut că sunt elevi care abia încep clasa VI-a și au deja o frică de această materie, chiar dacă nu au studiat-o: „De foarte multe ori, în clasa a VI-a, când vin copiii la fizică ne lovim de același lucru: Aaaa, fizică…. greu, urât, indescifrabil. Și mă tem că acest lucru pornește de la o experiență nu foarte frumoasă a părinților, care le-o transmit mai departe și copiilor”.

Pornită de la vârste fragede, reticența față de științe se traduce printr-un grad redus de alfabetizare științifică – potrivit ultimului Eurobarometru care măsoară atitudinea cetățenilor față de știință și tehnologie, România se află pe ultimul loc din UE la acest capitol.

„Am vrut să le stârnim copiilor curiozitatea și dorința de a cunoaște mai mult”

Aneta Mihalcsik este un profesor cu experiență din programul „Fizica Altfel” derulat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale (CEAE) și aplică de mulți ani la clasă metoda investigației. La provocarea CEAE, a început să facă o serie de experimente filmate care să le stârnească copiilor curiozitatea și să îi ajute să înțeleagă fenomenele naturii. După un timp, a primit din partea editurii Corint invitația de a face parte din echipa care a realizat manualul de Științele Naturii pentru clasa a IV-a.

Semnat de cercetătoarea Ana Marilena Mândruț, profesoara Aneta Mihalcsik și învățătoarea Ancuța Ioana Săvan, manualul este construit după metoda investigației, astfel încât să le trezească elevilor din ciclul primar curiozitatea și să îi stimuleze să caute explicații. În varianta sa digitală, manualul conține activități multimedia interactive extrem de atractive. „Doamna director educațional de la Corint, Corina Toader, mi-a spus: Uite, dorești să schimbi ceva, îți dorești un manual de excepție pentru copilul tău. Implică-te și fă ceva! Și exact asta am făcut. Am vrut să le oferim copiilor tot ce este mai bun în materie de știință, să creăm un manual care să fie atractiv din toate punctele de vedere, de la aplicațiile pe care le conține, la toate investigațiile propuse. Am vrut să le stârnim copiilor curiozitatea și dorința de a cunoaște mai mult”, spune Aneta Mihacksik. 

Protagonistul experimentelor, un copil de clasa a III-a

Protagonistul experimentelor filmate este chiar fiul său în vârstă de 9 ani pe nume Alex și au fost concepute astfel încât să poată fi făcute de un copil în această etapă de dezvoltare. Alex a fost cel mai bun reper din acest punct de vedere, iar prezența lui este încurajatoare pentru ceilalți elevi care îl urmăresc: dacă el poate și ei pot. 

„Lui Alex i se luminează fața în momentul în care vede rezultatul unei investigații sau realizează un experiment. Este fantastic să lucrezi la partea aplicativă cu un copil exact de vârsta optimă pentru aceste metode. Și ai feedback imediat: este bine, nu este bine, este prea mult, poate sau nu realiza investigațiile și experimentele pe care le-ai propus. A fost cel mai exigent beneficiar și l-am implicat în realizarea majorității activităților multimedia interactive de învățare. Și mai e un lucru valoros pentru copii în faptul că în activități e implicat tot un copil: învățarea vine de la un egal, de la un prieten”, povestește profesoara. Ancuța Ioana Săvan, învățătoarea care a participat la realizarea manualului, este chiar învățătoarea lui Alex: „O consider una din cei mai buni învățători pe care-i cunosc, un om absolut deosebit, cu o mare deschidere față de nou, față de cunoaștere, față de știință. Atunci când a fost nevoie să apelăm la un învățător, m-am gândit imediat la ea”, spune Aneta Mihalcsik.

Se poate ca un elev de clasa a III-a să realizeze un circuit electric

Toate experimentele filmate au fost realizate cu materiale la îndemână, astfel încât să le vină în ajutor învățătorilor care nu au, în marea lor majoritate, acces la un laborator.

„La partea de științele fizicii am încercat să mă pun în locul învățătorului, care poate să fie într-un liceu de prestigiu sau care poate să fie într-o școală primară de la țară. Să vă dau un exemplu: elevii trebuie să recunoască elementele de circuit și trebuie să știe să realizeze un circuit electric simplu. Am luat trusa de fizică și am filmat în camera lui Alex, folosind o exprimare simplă, astfel încât să vadă toată lumea că se poate, că un elev de clasa a III-a, Alex, a realizat un circuit electric simplu. Și atunci învățătorul poate să dea o temă ca elevii să facă un circuit cu materiale la îndemână, de exemplu. Se poate cumpăra un bec, baterie avem cu toții, niște fire de legătură găsim. Nu este obligatoriu să fie o trusă de laborator”, spune profesoara.

Varianta digitală, pe site-ul oficial al Ministerului Educației

În opinia sa, metoda investigației se pliază foarte bine pe competențele vizate de programa de științe de la ciclul primar. Printre acestea, se află explorarea caracteristicilor unor fenomene, corpuri și procese, investigarea mediului înconjurător, folosind instrumente și procedee specifice, rezolvarea de probleme în viața cotidiană valorizând achizițiile despre propriul corp și despre mediul înconjurător.

Manualul de Științele Naturii pentru clasa a IV-a realizat pentru editura Corint de Ana Marilena Mândruț, Aneta Mihalcsik și Ancuța Ioana Săvan este aprobat de Ministerul Educației, iar varianta sa electronică poate fi accesată gratuit pe manuale.edu.ro.

Dar primim notă, dacă nu știm la tablă? Primim notă dacă răspundem greșit? Nu, dragii mei, nu primiți notă

Volumul pune accent pe situațiile din lumea reală, familiare copiilor. „Ce am observat la clasa a IX-a este că elevii știu să rezolve un exercițiu, dacă este vorba de un corp care se mișcă, dar dacă mă refer la un porumbel voiajor care zboară cu o anumită viteză i-am pierdut pe drum. Tocmai din această cauză am optat pentru situații din lumea reală. Îi punem pe copii să gândească și mergem în lumea lor, ca să înțeleagă cât de important e să observe cu atenție toate detaliile să înregistreze datele cu precizie, să împărtășească rezultate, să realizeze, de ce nu?, că pot să facă greșeli. Pentru că un lucru pe care îl întreabă constant copiii în clasa a șasea – și chiar astăzi a fost întrebarea zilei, este:  Dar primim notă, dacă nu știm la tablă? Primim notă dacă răspundem greșit? Nu, dragii mei, nu primiți notă. Și sunt uimiți: Cum adică, pot să spună ceva greșit și să nu fie sancționați? Nu mi se pare normal să fie așa, cum poate să fie copilul sincer dacă se teme să nu greșească? Dacă a greșit pe un anumit concept, cu siguranță data viitoare își va aminti ce a greșit și va face corect”, subliniază Aneta Mihalcsik. 

O filmare într-un tren altfel

Manualul conține și referiri la diferite evenimente: anul 2021, de exemplu, este anul european al căilor ferate. Un tren al UE a circulat prin toată Europa, de la Lisabona la Paris, ca să atragă atenția asupra importanței acestui tip de transport pentru protecția mediului, iar în septembrie, chiar înainte de începerea anului școlar, a ajuns în gară la Arad.

„Alex a fost de acord să se trezească la 6 dimineață și să mergem în gară.   Ne-am făcut curaj cu toată familia să cerem voie să filmăm în tren, noi ne mulțumeam și cu câteva poze. Dar am întâlnit o delegație a UE absolut fantastică, încântată, cu deschidere spre știință, spre școală, au fost total impresionați de ceea ce facem și ne-au lăsat să filmăm chiar în trenul acela. Au fost foarte deschiși, ne povestea o doamnă că la ei vin grupuri întregi de copii care fac asta”, spune Aneta Mihalcsik. Filmarea din tren poate fi de asemenea văzută în versiunea electronică a manualului digital.

În clasele primare, copiii își dezvoltă abilități care vor reprezenta baza învățării pentru tot restul vieții și, de aceea, învățătorii au un rol esențial. 

Este foarte important ca fiecare copil să experimenteze. Doar așa se nasc experiențele pozitive

„Învățătorul trebuie să fie deschis la ce este nou. În majoritatea lor, învățătorii sunt absolvenți de liceu vocațional și fac fizică doar până în clasa a zecea și poate este mai dificil pentru dumnealor să predea științe. Dar consider că, dacă este dorință, pot să facă minuni. Noi am propus experimente și  activități de învățare cu materiale la îndemână, astfel încât să fie făcute cu ce are învățătorul la dispoziție și cu ce are părintele acasă și să nu lăsăm  temele fără experiment.

Experimentăm și ne jucăm. Este foarte important ca fiecare copil să experimenteze. Doar așa se nasc experiențele pozitive și, de fiecare dată când vede reușita unui experiment. copilul se va dezvolta. Va dori să experimenteze din nou”, crede profesoara.

La fel de important pentru dezvoltarea copilului este exercițiul lecturii și, de aceea, manualul conține și fragmente din opere clasice, care să se potrivească cu temele studiate, precum „Călătorie spre centrul Pământului” de Jules Verne. Și aici tot învățătorii joacă rolul central. „Am vrut să le deschidem apetitul pentru cărți, să îi facem ia un Jules Verne în mână, să prindă gustul. E foarte important și cum pune învățătorul problema, dacă îi stimulează pe copii să citească. Eu mă uit la Alex că devorează un roman pe săptămână, pe lângă teme și alte activități, și e meritul doamnei învățătoare”, crede ea.

Cetățenii români sunt în urma celor europeni în ceea ce privește cunoștințele științifice. Însă, cu fiecare nouă generație, se naște o nouă șansă. Abordarea educațională va face diferența între fructificarea ei și ratarea ei, aceasta din urmă implicând costuri pe care le vom suporta vreme de decenii.