Profesorul care nu se plictisește niciodată la clasă. „Deși materia este aceeași, felul în care predau nu este niciodată același. Mă adaptez la copiii din fața mea”

By august 3, 2021Blog

Mihai Fârtat predă fizica la Școala Gimnazială numărul 4 din Râmnicu Vâlcea și conduce o comisie metodică, în cadrul căreia profesorii din mediul rural caută cele mai bune soluții pentru a-i ajuta pe elevi să înțeleagă mai bine fenomenele naturii folosind metoda investigației. Profesor din programul „Fizica Altfel”, Mihai Fârtat folosește de ani buni la clasă metoda investigației și își încurajează elevii să descopere singuri drumul de la o întrebare care le stârnește curiozitatea până la răspunsul corect.

Înainte de terminarea anului școlar, el a avut ocazia să folosească câteva noi resurse – o serie de fișe dinamice de lucru, create în cadrul unui proiect derulat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale, cu sprijinul financiar al Fundației Vodafone România. „Fișele dinamice de lucru reprezintă o resursă digitală foarte utilă în învățare. Îl direcționează pe copil către diferite experimente virtuale sau filmate, către documentare sau alte surse de informare. Acesta primește o sarcină de lucru, are un spațiu editabil unde să dea răspunsul și primește feedback din partea profesorului”, explică Mihai Fârtat. 

„Investigăm și înțelegem fizica”

Centrul de Evaluare și Analize Educaționale și Fundația Vodafone România au demarat în aprilie proiectul „Investigăm și înțelegem fizica”, al cărui scop este crearea de resurse educaționale online și experimente filmate pentru cadrele didactice care folosesc metoda investigației în predarea fizicii. Proiectul, care se derulează până în februarie 2022, este  finanțat de Fundația Vodafone România cu 112.000 lei.

„Investigăm și înțelegem fizica” are la bază programul de succes „Fizica Altfel”- lansat în 2011 și care a constat în dezvoltarea de resurse educaționale (ghid metodologic de predare a fizicii, fișe de lucru pentru elevi, experimente filmate) pentru ca profesorii să poată utiliza la clasă învățarea prin investigație. „Fizica Altfel” a demonstrat astfel că trecerea la metoda învățării fizicii prin investigație are un impact măsurabil asupra rezultatelor elevilor. 

„Am primit un feedback foarte bun din partea copiilor”

„Eu am avut șansa să le distribui fișele copiilor de clasa a VII-a înainte de finalul școlii și am putut lucra cu ei. Totul a mers foarte bine, nu au existat incompatibilități cu niciun sistem de operare, nu am găsit situații în care un copil să nu poată deschide fișa, indiferent ce dispozitiv folosea – calculator, laptop, tabletă. Am primit un feedback foarte bun din partea copiilor, au fost încântați, au lucrat și au învățat cu plăcere. Este altceva”, spune Mihai Fârtat, care se bucură că până la finalul proiectului vor exista mult mai multe astfel de fișe pentru toate unitățile de învățare din programa de gimnaziu, care a fost schimbată substanțial în 2017. În cadrul proiectului „Investigăm și înțelegem fizica”, vor fi create, pe lângă fișele dinamice, 60 de experimente filmate însoțite de sarcini de lucru, dar și o platformă web conținând resurse digitale interactive și care pot fi integrate în Google Workspace (Classroom, Drive, Google Sheets). Totodată, pe platformă vor putea fi găsite într-o secțiune dedicată planuri de lecții dezvoltate de profesori cu experiență care vor ghida cadrele didactice în organizarea și derularea orelor de fizică. 

Fișele dinamice de lucru sunt editabile și le permit profesorilor să facă mici modificări de formulare, cu ajutorul cărora își pot adapta predarea în funcție de fiecare clasă. 

 

„Întotdeauna mă adaptez la copiii din fața mea, așa cum un medic prescrie rețeta în funcție de pacient”

 

Deși predă de ani buni la clase paralele, Mihai Fârtat nu se plictisește niciodată. „Predau la clase paralele, dar nu mă plictisesc niciodată, pentru că, deși materia este aceeași, felul în care predau nu este niciodată același. Întotdeauna mă adaptez la copiii din fața mea, așa cum un medic prescrie rețeta în funcție de pacient, de simptomele, greutatea, eventualele lui alergii. Prin „Investigăm și înțelegem fizica”, primesc noi resurse care mă vor ajuta la clasă”, explică el. 

Acestea se adaugă resurselor deja existente în programul „Fizica Altfel”. „Există pe platforma CEAE dedicată profesorilor o colecție de experimente filmate, pe care noi le folosim. De asemenea, am primit de la CEAE anul trecut, la începutul pandemiei, o webografie, o colecție de linkuri către resurse digitale pentru predarea fizicii. Elevii mei intră des pe site-ul Universității din Colorado, de exemplu, unde există experimente interactive, iar ei copilul modifică diverși parametri – distanța focală, înălțimea etc și observă ce se întâmplă”, povestește Mihai Fârtat. 

Resursele generate prin proiectul „Investigăm și înțelegem fizica”  dau posibilitatea profesorilor să aplice metoda investigației și în scenariul online, dar și cu prezență la clasă, foarte util în contextul lipsei truselor experimentale în școli și al accesului limitat în laboratoare.