„Mecanismul de sprijin ne-a arătat că nu suntem singuri și că, oricând ai o problemă, poți să găsești ajutor la un coleg”

By aprilie 20, 2023Blog, Mecanism de sprijin

Ce se întâmplă după ce se termină un curs de formare, mai ales unul care aduce o schimbare importantă în modul de predare? Cum fac față profesorii provocărilor care vin odată cu utilizarea unor noi metode, cu ieșirea din scenariile familiare pe care le-au urmat ani întregi? Adevărul este că, fără un sistem de susținere și fără resursele pedagogice potrivite, este dificil ca procesul de schimbare inițiat odată cu un curs să continue și să se transforme într-un mod obișnuit de a lucra.

Acesta este motivul pentru care Centrul de Evaluare și Analize Educaționale a gândit un mecanism de sprijin (*mai multe detalii la finalul articolului), care să vină în continuarea cursurilor de formare, și a creat o serie de resurse educaționale „la cheie” pe care profesorii să le utilizeze la clasă.

După ce a desfășurat în Vaslui cursul „Învățarea centrată pe competențe – de la proiectare la evaluare”, destinat profesorilor de fizică, CEAE a activat în acest județ, cu sprijinul Romanian American Foundation, un mecanism de sprijin. În timpul lui, profesorii au proiectat secvențe din unități de învățare și le-au discutat împreună atât înainte, cât și după ce le-au aplicat la clasă. „La început, profesorii ne-au prezentat tema unității de învățare sau a secvenței din aceasta și ne-au prezentat cum o văd ei în realizare. Am aplicat toți ceea ce am învățat la curs și am putut avea un adevărat schimb de experiență. Toți colegii au lucrat foarte frumos”, povestește profesoara de fizică Daniela Nane, una dintre coordonatoarele mecanismului de sprijin din Vaslui.

Un element central al cursului de formare a fost reprezentat de procesul de predare învățare prin investigație – o cale prin care elevii refac traseul pe care l-a urmat un cercetător atunci când a făcut o descoperire științifică. Totodată, caută să găsească ei înșiși explicațiile unor fenomene. „O astfel de lecție necesită o proiectare mai riguroasă și mai de durată, implică un consum mai mare de energie din partea profesorului. Nu mai este ca atunci când toți copiii stau în bancă, te ascultă, te urmăresc. În clasă nu mai e liniște deplină când copiii colaborează, când lucrează în modul ăsta – discută, vorbesc, se agită, se duc și își realizează materialele, fac un circuit electric sau realizează un experiment”, explică Daniela Nane. 

„Nu este ușor să treci de la lucrurile cu care te-ai obișnuit, facile, la lucruri care implică un efort mai mare”

Mecanismul de sprijin îi ajută pe profesori să gestioneze această situație. „Te ajută să îți schimbi modul de predare și să împărtășești greutățile cu colegii tăi, care întâlnesc aceleași situații. Pentru că nu este ușor să treci de la lucrurile cu care te-ai obișnuit, facile, la lucruri care implică un efort mai mare. Mecanismul de sprijin ne-a arătat că nu suntem singuri și că, oricând ai o problemă, poți să găsești ajutor la un coleg care vine cu altă idee, care s-a confruntat cu aceeași situație și a găsit o soluție, iar data următoare știi ce trebuie să schimbi. Un alt element important este că, într-un astfel de grup de lucru, nu există o autoritate care să vină să-ți spună: ai făcut bine sau n-ai făcut bine. Lucrurile s-au pus exact în relația normală dintre colegi, care încearcă, învață, vin cu probleme, vin cu soluții și văd că nu sunt singuri în aceste schimbări și provocări. Practic, e o relație între egali și parcă ești mai largul tău când nu te simți supravegheat”, spune Daniela Nane.

„Aproape întotdeauna, există o ruptură între ceea ce se învață în timpul unui curs de formare și ceea ce se aplică la clasă”

Profesoara Pavelina Tăune a fost responsabila unuia dintre grupurile de lucru și a văzut cât de implicați au fost profesorii. „Am apreciat cât de creativi au fost colegii mei. Au găsit tot felul de materiale la îndemână pentru a lucra cu copiii și erau foarte entuziasmați când reușeau să le stârnească curiozitatea și să îi implice cu adevărat în lecție”, spune ea. Schimbul de experiență între colegi te ajută să eviți rutina și să creezi experiențe memorabile de învățare. „Când ești singur, mergi pe ideile tale, îți dezvolți o anumită rutină. Dar, în momentul în care te simți susținut și ai cu cine comunica, te dezvolți. Vezi că există mai multe idei și îți spui: Hai s-o folosesc și eu! Ia uite, pare-o fi o idee mai bună, aș putea să fac și eu asta”, crede profesoara.

De-a lungul carierei sale, a constatat că, aproape întotdeauna, există o ruptură între ceea ce se învață în timpul unui curs de formare și ceea ce se aplică la clasă. „Nu același lucru s-a întâmplat în cazul cursului realizat de CEAE, unde lucrurile au continuat prin mecanismul de sprijin. La celelalte cursuri te duceai, iar după aceea era o prăpastie. Eu întotdeauna am avut problema asta, noi ce aplicăm din asta, cât folosesc la clasă, cum folosesc? Ajunge la elevi ceva din ce am învățat eu?”, mărturisește profesoara, care, după mecanismul de sprijin, vrea să rămână pe termen lung în legătură cu colegii săi. 

Pentru Luminița Iurașcu, care predă fizica în mediul rural și a condus unul dintre grupurile de lucru, cursul  Învățarea centrată pe competențe – de la proiectare la evaluare” a fost singurul pe care l-a urmat și care a continuat cu un mecanism de sprijin. „De regulă după curs se dau adeverințele, diplomele, ne felicităm, unii folosesc ce au învățat, alții, nu. Implementarea mecanismului a fost total nouă pentru noi și am înțeles în detaliu cum stau lucrurile. Un mare avantaj a fost că am închegat relațiile cu colegii, pentru că altfel ne-am fi văzut fiecare de treaba noastră la catedră. Acum am schimbat mult mai mult opinii, am format echipe”, povestește. 

În timpul mecanismului de sprijin, profesorii au învățat să folosească eficient fișele dinamice de lucru și experimentele filmate disponibile pe site-ul fizicaaltfel.ro și realizate de CEAE cu sprijinul Fundației Vodafone România

„Profesorii au aplicat ce au învățat la cursul de formare și au folosit pentru învățarea prin investigație și fișele dinamice de lucru. Sunt niște resurse educaționale interactive, foarte bine puse la punct, gândite exact pentru a susține învățarea prin investigație și le-am folosit în timpul mecanismului de sprijin”, spune Irina Dumitrașcu, una dintre coordonatoarele mecanismului de sprijin din Vaslui. 

Cum funcționează mecanismul de sprijin

Mecanismul de sprijin a fost creat pentru a le oferi suport în procesul de predare-învățare prin investigație, facilitând dialogul profesional și schimbul de opinii și bune practici. Întâlnirile, care se pot desfășura în format fizic sau online, presupun ca profesorii să învețe să proiecteze eficient unități de învățare, în paradigma învățării prin investigație. Mecanismul se poate desfășura și într-un format ajustat care presupune aplicarea doar unora dintre metodele învățate la curs și utilizarea resurselor educaționale digitale la clasă. Însă, atât din experiența coordonatoarelor, cât și din cea a profesorilor, cel mai mare impact îl are mecanismul în formatul standard.