Viorel Panaite: „Oportunitatea de a colabora, bucuria de a depune efort colectiv pentru a-i pregăti mai bine pe elevi pentru viață a dat acestor profesori sentimentul că munca lor contează”. 10 ani de de „Fizica Altfel”

Început în urmă cu 10 ani, programul „Fizica Altfel” a presupus o schimbare semnificativă de mentalitate din partea profesorilor, care, în ciuda reflexelor de predare dezvoltate în ani, au trebuit să își schimbe abordarea la clasă și să folosească metoda investigației în predarea fizicii. Pentru a putea face acest lucru, fiecare profesor a trecut printr-un proces de formare, în care un rol esențial l-a avut Viorel Panaite, managing partner al Human Invest și membru în Consiliul Director al CEAE

Tot cu ajutorul lui, Centrul de Evaluare și Analize Educaționale a reușit să creeze în mai multe județe, un mecanism de sprijin care să faciliteze dialogul profesional între cadrele didactice care predau fizica. „Oportunitatea de a colabora, bucuria de a depune efort colectiv pentru o școală românească modernă și pentru a-i pregăti mai bine pe elevi pentru viață a dat acestor profesori energie proaspătă și sentimentul că munca lor contează”, spune el, vorbind despre schimbările produse prin intermediul „Fizicii Altfel”.

CITIȚI ȘI: 10 ani de „Fizica Altfel”. Un maraton, nu un sprint, în timpul căruia am reușit să facem schimbări ce păreau imposibile într-un sistem încremenit de educație

Ce schimbări ați constatat că s-au petrecut în timp la profesorii din „Fizica Altfel”, în timpul celor 10 ani de proiect?

Profesorii care s-au implicat cu adevărat în programul Fizica Altfel, cei care au fost curioși și deschiși au creat în primul rând o comunitate de “profesori altfel”. Nu au contat diferențele dintre ei privind școala la care predau, regiunea sau orașul în care erau profesori, s-au estompat gradele sau funcțiile pe care le aveau. Oportunitatea de a colabora, bucuria de a depune efort colectiv pentru o școală românească modernă și pentru a-i pregăti mai bine pe elevi pentru viață a dat acestor profesori energie proaspătă și sentimentul că munca lor contează. Am văzut asta cu ochii mei. Am văzut în rândul acestor profesori mai mult optimism și mai puțin cinism, mai multă speranță și mai rar preocuparea de a căuta vinovați. Am văzut în ei oameni care fac lucrurile care sunt de făcut, foarte creativi în a se folosi de ce au la îndemână  pentru ca orele să fie tot mai atractive pentru elevi. Mai mult, mulți profesori de fizică au devenit adevărați ambasadori ai proiectului și cu ajutorul lor s-a putut demara și proiectul Chimia Altfel.

De ce ați decis să vă implicați în proiect?

Prin tot ceea ce fac – profesional și personal – caut să contribui cât de puțin la o societate mai bună, să susțin în jurul meu valori precum cooperare și colaborare și văd mereu oportunități în direcția asta în societatea noastră. Comunitatea profesorilor din România este una cu mult potențial când vorbim de aceste teme. În plus, vin dintr-o familie cu mulți profesori și m-am implicat în ONG-uri din domeniul educației încă din vremea studenției, la începutul anilor ’90. Cristi Hatu, președintele și fondatorul Centrului de Evaluare și Analize Educaționale (CEAE), mi-a făcut o invitația să susțin proiectul în vara lui 2013. Nu știam atunci nimic despre proiect. Dialogul cu el a fost onest, logica lui coerentă, iar determinarea lui incontestabilă. Mi-a plăcut de Cristi, de proiect și de profesorii din toată țara pe care am început să-i cunosc. Făcut cu multă seriozitate, efortul lor nu era pentru imagine publică și nici pentru glorie personală. Creșterea atractivității orelor de fizică, sprijinirea altor profesori să treacă mai ușor de la un stil învechit de predare la unul modern anima comunitatea Fizica Altfel. După cum vedeți au fost suficiente motive pentru a mă implica și eu…!

Cum vedeți evoluția proiectului „Fizica Altfel” în viitor?

Orice  schimbare care are șanse de succes – atât în mediul privat, cât și în cel public – are nevoie în primul rând de încrederea reciprocă a celor implicați, de deschidere, de susținere, de etică, de un leadership de înaltă calitate. Fără aceste ingrediente datele de la nivel global arată că peste 70% din inițiativele de îmbunătățire, inovare și transformare eșuează. Văd în echipa de proiect, în comunitatea profesorilor de fizică implicați valorile, viziunea și determinarea necesară pentru a realiza progresele pe care le urmăresc. Perioada post-pandemie, după teleșcoală, va readuce în proiect entuziasmul și optimismul care au făcut posibile și evoluția din trecut și vom continua să auzim tot mai multe vești bune.