Profesori din nouă județe au învățat, în ultimele luni, să predea științele într-un mod atractiv pentru elevi

By June 29, 2018Blog

În luna iunie, 242 de profesori de fizică și chimie au absolvit cursurile de formare, care să îi ajute să le predea elevilor lor lecțiile prin metode inductive, să le încurajeze creativitatea și crearea deprinderii de a gândi structurat. Începute în luna martie, cursurile organizate de CEAE au fost dedicate profesorilor de științe din județele Brașov, Cluj, Dolj, Galați, Olt, Satu Mare, Suceava, Vâlcea și București. În patru dintre ele, Brașov, Cluj, Satu Mare și Galați, CEAE a derulat pentru prima dată cursuri de formare pentru profesorii de fizică și de chimie.

Este un nou pas în demersul nostru de a contribui la alfabetizarea științifică a elevilor români și de a-i ajuta să devină cetățeni funcționali într-o societate a cunoașterii. Specialiștii în educație, oamenii de știință și reprezentanții comunității de business atrag de câțiva ani atenția că cerințele de pe piața muncii sunt într-o continuă schimbare, că job-urile viitorului vor arăta cu totul altfel decât am fost obișnuiți până astăzi, că, pe parcursul vieții sale active, un individ își va schimba de câteva ori profesia.

Pentru a se putea adapta cu succes noilor evoluții, acesta va trebui să aibă o bună înțelegere a lumii și a tehnologiei și să dea dovadă de gândire critică, creativitate, capacitate de a rezolva probleme complexe, dar și de a coopera cu ceilalți. Sunt abilități pe care școala românească, axată pe repetiție, memorare și competiție eșuează adesea să le formeze, iar în lipsa lor viitorul celor care sunt astăzi elevi, dar și al României este pus sub semnul întrebării. Ca să schimbăm viitorul, trebuie să schimbăm felul în care se face școală, iar ca să schimbăm felul în care se face școală avem nevoie să le furnizăm profesorilor informațiile, resursele metodologice și cadrul care să îi ajute să le dezvolte elevilor competențele necesare în secolul 21 și să le crească încrederea în ei înșiși.

 

Majoritatea celor 242 de profesori pregătiți în ultimele trei luni de CEAE, cu finanțare provenită din mediul de business, au testat deja la clasă noile metode, le-au văzut utilitatea și sunt hotărâți să le aplice și în viitor. Până la sfârșitul anului vom mai pregăti 425 de profesori de științe, dintre care 375 de fizică și 50 de chimie, în cadrul programelor „Fizica Altfel” și „Chimia Altfel”.

În ultimii șapte ani am reușit să formăm pentru a preda într-un mod atractiv științele aproximativ 1.900 de profesori din toată țara și am reușit să creăm astfel o rețea a schimbării care este într-o continuă creștere și într-un continuu proces de îmbunătățire.

În unele județe, am pregătit peste 90% dintre profesorii de fizică, în altele suntem la început de drum. Pe site-ul CEAE veți găsi harta schimbării, care prezintă gradul de acoperire pe care l-au avut cursurile noastre pentru cadrele didactice la nivelul întregii țări. În șapte județe, Timișoara, Arad, Hunedoara, Olt, Călărași, Bistrița Năsăud și Neamț, procentul profesorilor care au urmat cursurile „Fizica Altfel” este de peste 75%. În alte cinci, Satu Mare, Botoșani, Sibiu, Dolj, Constanța, este între 50 și 75%. În nouă județe, Suceava, Mureș, Alba, Galați, Buzău, Dâmbovița, Iași, Vâlcea și București, acesta este între 25% și 50%, iar în cinci, Sălaj, Cluj, Brașov, Covasna și Tulcea, procentul de profesori de fizică formați este între 10 și 25%. Au rămas 16 județe, printre care și Ilfov, în care procentul profesorilor formați este de sub 10%.

Nu ne vom opri aici și ne propunem să ajungem la cât mai multe cadre didactice și să le ajutăm să formeze comunități profesionale în care să evolueze și să găsească sprijin pentru provocările apărute.