STEM Discovery Week în România. De la cerul adus în sala de clasă până la studierea roboților industriali

By May 7, 2018Blog

La sfârșitul lunii trecute, Centrul pentru Evaluare și Analize Educaționale le-a lansat „profesorilor altfel” de științe din toată țara o invitație: să ia parte la inițiativa internațională STEM Discovery Week și să se alăture astfel organizațiilor și școlilor din lumea întreagă care îi celebrează pe cei care lucrează, studiază și fac cercetări în domeniile Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM). CEAE a fost primul ONG din România care s-a alăturat STEM Discovery Week, iar profesorii  formați pentru a preda fizica și chimia prin metode inductive au realizat împreună cu elevii lor experimente fascinante, au abordat teme majore legate de știință, mediu înconjurător și comunitate și au căutat soluții inovative pornind de la lucrurile studiate la clasă.

Arhitecți care se inspiră din natură și roboți realizați de copii

Carmen Antonescu, profesor la Liceul de Arte Bălașa Doamna din Târgoviște, le-a adus în atenție elevilor săi de la o clasă de arhitectură felul în care arhitecți din toate timpurile au folosit natura drept sursă de inspirație pentru lucrări care uimesc și astăzi. A ieșit o dezbatere fascinantă despre biomimetică. „Arhitectura biomimetică este un stil care preia modele din lumea naturală, un adevărat concept filozofic care merge dincolo de simpla imitare a frumoaselor desene sau forme de copaci și plante. Există o preocupare tot mai accentuată a armonizării construcțiilor moderne cu mediul ambiant. Integrarea arhitecturii în peisajul natural și rezolvarea problemelor de mediu ale epocii noastre sunt provocări la care arhitecții contemporani găsesc rezolvări tot mai spectaculoase”, spune Carmen Antonescu.

 

La sute de kilometri depărtare, elevi de la Colegiul Național „Vasile Goldiș” din Arad au realizat experimente de chimie, fizică și biologie pentru colegii lor veniți în vizită. La evenimentul organizat de profesorii prof. Petronela Ioja, prof. Gabriela Lazăr, laborant Monica Kocsis, inspector școlar de specialitate, prof. Rodica Glăvan au fost prezenți doi roboți realizați de elevii școlii care au participat la competițiile naționale FIRST.  Astfel, roboțelul din piese lego, Cabralitos, realizat de elevii echipei Goldiș Lego Gang (gimnaziu) a participat la Competiția Națională First Lego League, București, 17-18 martie 2018, iar robotul Vasilică, realizat de elevii de la Wire Impulse (liceu), a participat la Competiția Națională de Robotică pentru licee, First Tech Challenge, București, 24-26 martie 2018, organizată de Asociația Nație prin Educație. „Activitatea, prin experimentele realizate de copii, cu copii și pentru copii, a avut un succes imens în rândul tuturor celor prezenți. Elevii, cu mic, cu mare, au avut posibilitatea de a intra în fabuloasa lume a experimentului științific”, spun inițiatorii. 

Și elevii de la Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” din Arad s-au întâlnit, sub coordonarea profesorilor Aneta Mihalcsik și Ovidiu Mihăieș, tot cu roboți, de această dată industriali. În timpul unei vizite la Huf România, copiii au avut ocazia să studieze cum aceștia asamblează elemente mecanice și electronice auto, precum sisteme de chei, încuietori, siguranțe pe coloana de direcție, sisteme de monitorizarea presiunii în pneuri sau să observe cum o mașină de injecție și robotul aferent ei. Și la Leoni Wiring Systems, elevii au văzut roboți industriali la lucru și au discutat despre beneficiile folosirii acestora și despre felul în care vor schimba lumea.

 

Cerul adus în sala de clasă

Colegii lor de la Școala Gimnazială „Aron Cotruș” au avut ocazia să se urce într-o locomotivă și să afle detalii fascinante despre funcționarea trenurilor. Copiii au studiat diferite dispozitive tehnologice, au văzut evoluția tehnologiilor folosite în construcția locomotivelor în ultimele decenii și au înțeles cum se citesc instrumentele de măsură analogice și digitale. Profesorii care i-au însoțit în această călătorie în lumea trenurilor au fost Aneta Mihalcsik, Ionela Poleac, Camelia Nan, Cristina Popa, Corina Hărduț și Gal Ildiko.

În județul Dâmbovița, profesoara Niculina Zuga a coordonat la finalul lunii aprilie o serie de activități care i-au adus mai aproape pe copii de lumea științei. Într-una dintre ele, copiii au investigat tăria acizilor și a bazelor din sucuri și substanțe folosite în mod uzual în bucătărie.

Împreună cu prof. pentru învățământ primar, Alexandra Miriciouiu, Niculina Zuga a adus bolta cerească în interiorul unui laborator de informatică, în cadrul unei activități comune la care au participat atât elevi de clasa a III-a, cât și elevi de clasa a XI-a. Cu ajutorul unui stellarium, un planetariu gratuit pentru calculator și tablete, elevii au putut descoperi un cer realist în 3D,  foarte asemănător cu cel pe care îl poți descoperi cu un binoclu sau un telescop. Micii astronomi și-au setat coordonatele locației, ora și au putut astfel descoperi partea dorită a cerului.

Alexandra Marinescu, profesor de chimie la Colegiul Național ”Ion Luca Caragiale” din Moreni și-a invitat elevii într-o călătorie spre cunoaștere. „Pentru prima dată, și școala noastră marchează STEM Discovery Week, o bucurie pentru noi, profesorii de științe, dar totodată o provocare pentru elevi. Copiii au primit cu mare entuziasm provocarea ca noi, un liceu din provincie, să fim pe harta lumii într-o săptămână atât de importantă în care sunt promovate caierele și studiile în domeniile STEM. Sloganul pentru campania din acest an „Spune DA STEM” descrie sprijinul acordat partenerilor în mod deschis și dedicat disciplinelor STEM la școală, precum și o colaborare vastă între actorii educaționali interesați. Titlul activității noastre, „A Trip To Knowledge”, este unul sugestiv pentru vârsta și curiozitatea unor elevi de liceu care sunt la început de drum și vor să cunoască cât mai multe.  Astfel, am avut printre noi un inginer chimist de la firma CARMEUSE, prilej cu care elevii au aflat despre ce înseamnă CARMEUSE, dar și ce specializări inginerești sunt necesare pentru a ajunge într-o firmă cu un astfel de specific”, a spus ea.

 

Elevii de la Colegiul Național „Ioan Meșotă” din Brașov au realizat un experiment pornind de la neobișnuita împletire a simțurilor care poartă numele de sinestezie – există oameni care au o senzaţie de culoare atunci când aud ceva sau când văd forma unui număr sau a unei litere.  Coordonatorii proiectului au fost prof dr. Doru Ursuțtiu, de la Universitatea Transilvania Brașov, prof. Octavian Florin Polexa, de la Colegiul Național „Ioan Meșotă” din Brașov și prof. Mirela Sabău de la același colegiu. Prof. Doru Ursuțiu le-a pus la dispoziție o cască mindwave prin care să studieze efectul muzicii asupra undelor cerebrale.  Elevii au realizat o selecție de 10 melodii, iar studiul a fost realizat pe 8 colegi cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani.