Profesorul universitar Marian Popescu: Sistemul educațional la noi nu e construit pe ideea de integritate, care stimulează performanța științifică, creativitatea

By ianuarie 22, 2024Blog

Meritocrația, etica, integritatea sunt idei care lipsesc din construcția sistemului educațional din România, spune profesorul universitar Marian Popescu, care atrage atenția că acest lucru are impact inclusiv asupra performanțelor științifice. În același timp, absența vertebrei etice este cea care sapă cu adevărat la temelia demnității de profesor. 

„Noi trăim aici la foc mărunt, ca să spun așa, unde ideea de meritocrație, de elită, dacă nu este disprețuită, este ignorată. Noi n-avem nevoie de oameni care să fie evaluați pe baza meritelor. Sistemul academic românesc nu e predicat, nu e construit pe ideea de elită, de meritocrație ș.a.m.d”, a declarat recent profesorul în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. „Cuvântul elită nu mai este activ, e, cum să spun, o trăsătură de stil. Vorbim de elite, care elite?! Dacă vorbim de performanțe științifice în cazul individual, asta e una. Câți vectori de influență, în afară de câțiva în lumea academică vedeți că ies în sfera publică, să determine un proces de revizuire, de readucere a unor valori care au fost evacuate practic în societatea românească? Noi știm asta, valorile morale au fost evacuate, învățământul nu stă pe ideea de valori morale”, a subliniat el.

Marian Popescu este directorul Centrului de Acțiune, Resurse, Formare pentru Integritate Academică al Universității din București (CARFIA), profesor universitar doctor (asociat) la Universitatea din București și conducător științific de doctorat Artele spectacolului-Teatru la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Societatea românească nu învață nimic din tragediile prin care trece

În timpul cursurilor sale, le explică întotdeauna studenților cât de importante sunt valorile morale. Pentru a ilustra această idee, obișnuia să le proiecteze o scenă din filmul Parfum de femeie, cu Al Pacino în rol principal. În timpul ei, colonelul interpretat de acesta îi confruntă pe conducătorii universității care vor să îl sancționeze pe nedrept pe studentul care îi este asistent. „Studenții mei erau, majoritatea, impresionați după această scenă de film și unii dintre ei mi-au și zis că e prima oară când aud că școala ar trebui să construiască caractere. Le-am spus că asta este o afirmație a primului rege al românilor, Carol I, că asta e misiunea școlii – până să furnizezi cunoaștere, trebuie să construiești caractere. Adică persoane care să discearnă ce e bine de făcut în serviciul celorlalți, că asta nu se înțelege la noi, noi ne gândim, în bună măsură, cum să ne fie bine nouă. Am colegi universitari care realmente nu sunt interesați de alte lucruri decât de propria carieră. Nu-i nimic de acuzat aici. Foarte bine, urmărește asta, dar cum te justifici în relația cu studenții? Adică menții același turn de fildeș? Studenții știu foarte multe lucruri, cât am vrea noi să-i criticăm, sunt la curent. Partea proastă e că multe nu și le pot explica. Adică nu pot înțelege de ce se judecă lucrurile cu dublă măsură. Cum explici decizii ale justiției sau mai știu eu, faptul că nu învățăm nimic din accidente teribile cum a fost Colectiv…”, a afirmat Marian Popescu.

Profesorul a deplâns degradarea calității dialogului din școlile și universitățile românești, care duce inevitabil la degradarea calității educației.

„Ce faci cu copilul ăsta de clasa a 5-a sau care mâine e student, care e crescut în cultura vizuală, în multimedia, ș.a.m.d. Și tu îi predai în continuare în cultura textuală, adică pe texte, așa mai departe? Ce faci cu modul în care ei intră în relație cu propriul lor profesor? E ca în Evul Mediu. Știți ce dispărut față de modelul din Evul Mediu, că asta e interesant? Învățământul acolo stătea pe două metode – lectio, care era prelegerea și toată lumea stătea și asculta. Și a doua era disputatio, era discuția, erau sesiunile de după-amiază, care aveau loc de trei ori în toate universitățile medievale din Europa. Unde vedeți așa ceva? Acum vorbesc de România, pe noi nu ne mai interesează. E o decădere a dialogului incredibilă”, a subliniat Marian Popescu.

„Faptul că dialogul nu mai este o modalitate de a construi împreună un adevăr care să facă societatea mai bună. Este absolut îngrijorător faptul că sistemul educațional la noi nu e construit pe ideea de integritate, care, culmea, , stimulează performanța științifică, creativitatea. Este absolut derutant, nu?”, a mai spus el.