Lipsa accesului la educație de calitate trage România în jos în clasamentul mondial al bunăstării și calității vieții. Țara noastră, pe ultimul loc din UE

By octombrie 13, 2020Blog

România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește calitatea vieții și bunăstarea socială, relevă Indicele de Progres Social, realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte. Clasamentul, în care România se situează pe locul 45 din 163 de țări, este realizat după analiza a trei domenii: nevoile de bază (hrană și îngrijire medicală de bază, apă și salubritate, locuință și siguranță personală), bunăstarea (accesul la educație de bază, accesul la comunicații și informații, sănătatea și bunăstarea, calitatea mediului) și oportunitățile (drepturile personale, libertatea personală și de alegere, incluziunea, accesul la educație avansată).

În 2020, indicele referitor la accesul la educație de calitate, era la un minim istoric, doar 1,4, România aflându-se pe locul 116 din 163 posibile în această privință. 

În urmă cu 9 ani, valoarea acestui indice era mai mult decât dublă, 2,84, pe o scară de la 0 la 4, unde 0 înseamnă inegalitate extremă, iar 4 acces egal.

România stă prost și la capitolele participarea copiilor la școala primară (88,4%), aflându-se pe locul 131, și femei fără educație, în timp ce la capitolul studii secundare ocupă un loc mai bun – 40.

Alte sectoare în care țara noastră se situează pe poziții codașe sunt cel al accesului la servicii medicale de calitate (locul 100), cel al deceselor premature provocate de boli netransmisibile (locul 112) și cel al emisiilor de gaze cu efect de seră (locul 145).

Accesul la cunoașterea de bază, serviciile medicale și calitatea mediului sunt componente ale domeniului bunăstare, unde România obține un scor mai mic decât media sa generală – 57. Asta în condițiile în care, la alte capitole ale acestui domeniu este mai bine plasată, situându-se, de pildă, pe locul 1 la numărul de abonamente de telefonie mobilă raportat la 100 de locuitori.

România înregistrează scoruri mai bune la categoria Acces la educație avansată, de la secțiunea Oportunități, ocupând locul  43 la secțiunea universități, locul 51 la capitolul documente citabile, locul 64 la capitolul femei cu studii avansate și locul 68 la capitolul așteptări privind perioada petrecută în învățământul terțiar.

Raportul dat recent publicității subliniază încă o dată că educația de calitate este unul dintre factorii decisivi care dau calitate vieții. Fără educație de calitate, o țară nu poate aspira să aibă în viitor nici servicii sanitare de top, nici infrastructură bine pusă la punct, nici inovație, nici cercetare performantă, nici economie puternică. Și nu poate avea nici cetățeni preocupați de binele comun care știu ce să își ceară drepturile și să își respecte obligațiile. 

Banca Mondială: Un copil născut astăzi în România va atinge doar jumătate din potențialul de productivitate a unui adult complet educat și sănătos 

În luna septembrie, Banca Mondială atrăgea atenția că „fără investiții urgente în capitalul uman, copiii din România se confruntă cu riscuri privind dezvoltarea potențialul lor de productivitate”.

Un copil născut astăzi în România va atinge doar jumătate din potențialul de productivitate a unui adult complet educat și sănătos, potrivit celei mai recente actualizări a Indexului Capitalului Uman (HCI) al Băncii Mondiale, care măsoară nivelul de dezvoltare al capitalului uman în perioada pre-pandemică, la nivel global.

“Încă o dată, Indexul Capitalului Uman atrage atenția asupra faptului că România trebuie să investească urgent în sănătatea și educația copiilor săi. Banca Mondială se angajează să sprijine autoritățile române în eforturile lor de a investi mai mult și de a investi mai inteligent în capitalul uman, pentru a accelera progresul către o lume în care toți copiii se pot aștepta să primească o educație de calitate în clasă sau online și să poată intra în piața muncii ca adulți sănătoși, calificați și productivi”, a spus Tatiana Proskuryakova, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria.