Florin Măceșanu: Fizica îți poate răspunde la toate întrebările, trebuie doar să îți pui tu însuți acele întrebări

By martie 29, 2022Blog

Profesorii buni pot să le transmită elevilor lor pasiunea față de o materie pentru că au găsit-o mai întâi în ei înșiși. Am vrut să aflăm de la dascălii cu talent pedagogic cu care am colaborat de-a lungul timpului în programele noastre, cum a început pasiunea lor pentru știință. Și cum s-au hotărât să o transmită mai departe.

Florin Măceșanu predă fizica la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare”, Alexandria, este autor de manuale, a participat la redactarea noii programe de fizică pentru gimnaziu, care include metoda investigației, și a colaborat cu Centrul de Evaluare și Analize Educaționale pentru crearea fișelor dinamice de lucru de pe site-ul fizicaaltfel.ro. Este unul dintre colaboratorii cu experiență ai CEAE și un susținător al metodelor pedagogice moderne, care le trezesc copiilor curiozitatea față de lumea înconjurătoare. 

Curiozitatea a fost cea care l-a făcut să descopere frumusețea științelor exacte. „Încă de mic eram fascinat de felul în care toate fenomenele naturale păreau să fie legate între ele. La o privire mai atentă, tot ceea ce ne înconjoară se prezintă ca o înlănțuire cauză-efect, iar fizica a fost cea care mi-a arătat cum se pot descrie cu precizie și rigoare științifică aceste determinări naturale. Un rol foarte important în cultivarea acestui interes l-a jucat profesoara de fizică din clasa a VII-a, care era foarte pasionată și reușea să transmită asta mai departe. Ea a fost cea care m-a influențat să-mi cultiv interesul nativ pentru domeniu”, povestește Florin Măceșanu.

Mulți spun că nu e ușor să înțelegi fizica. Cum poți să îi descoperi frumusețea? „În primul rând, pentru a înțelege fizica este esențial să observi tot ceea ce te înconjoară. Să observi și să îți pui întrebări. Dacă nu există acest resort interior, nu cred că te poți apropia de nicio ramură a științei. Fizica ne explică, în definitiv, pe noi înșine, ne ajută să ne înțelegem locul în lume, ne descrie într-un limbaj clar, rațional, planul existenței în care ne desfășurăm viața. Fizica îți poate răspunde la toate întrebările, trebuie doar să îți pui tu însuți acele întrebări”, explică profesorul.