Daniela Tuțuleasa: „La fizică, toată natura este laboratorul nostru”

By June 26, 2018Blog

Formatoarea Daniela Tuțuleasa tocmai a terminat un nou curs de predare a științelor prin metode moderne pentru 24 de profesori din Dolj. Cel de-al doilea formator al cursului a fost Daniela Manolea. La acest curs profesorii au învățat cum să păstreze o atmosferă relaxată la clasă, cum să se conecteze la nevoile copiilor, cum să îi învețe să gândească și să le dea încredere în propriile forțe. Și, cel mai important, să le cultive elevilor dorința de a pune întrebări și de a afla răspunsuri. „Îi dăm copilului posibilitatea să descopere, întotdeauna începem cu o întrebare care să îi stârnească curiozitatea”, spune Daniela Tuțuleasa, profesor de fizică la școala „G. Țițeica” din Craiova. O altă componentă importantă a acestei abordări o reprezintă experimentele care pot fi făcute cu materiale obișnuite, din viața de zi cu zi, și prin care elevii pot vedea ei înșiși cum funcționează anumite fenomene. „Lucrăm cu materiale pe care le găsește oricine, pe care le avem la îndemână, nu neapărat din laborator, pentru că, până la urmă, la fizică toată natura este laboratorul nostru. Copiilor le place asta foarte mult. În momentul în care îi pui să descopere singuri, ei devin și mai dornici să afle și se simt mai interesați, mai pasionați de materie”, explică formatoarea.

Să pui în valoare potențialul elevilor

La cursul organizat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale și finanțat de ROPECO, profesorii au învățat să predea științele prin metode inductive și au aflat care sunt cele mai bune metode pentru a pune în valoare potențialul elevilor. „Totul este într-o continuă mișcare și transformare și trebuie să învățăm, ca profesori, la rândul nostru. Dacă noi lucrăm într-o echipă, avem mai multe șanse să descoperim decât dacă lucrăm separat. Asta încercăm și cu elevii, îi punem să lucreze în echipe, dar este foarte important să folosim metode cât mai diverse. Profesorii folosesc aceste metode în timpul cursului și după aceea le aplică la clasă. Cafeneaua publică – sau unul stă, patru circulă, este o metodă foarte populară. Elevii sunt împărțiți în cinci echipe, unul rămâne pe loc, dar ceilalți se mută la fiecare sarcină de lucru, în așa fel încât ajung toți să lucreze unii cu ceilalți”, explică Daniela Tuțuleasa. Alt element  important este să îi dai copilului timp să îți răspundă la întrebări. „Am avut o fetiță într-a șasea, iar prima mea impresie a fost că nu poate, că e slăbuță. I-am acordat însă timp suficient, iar în momentul în care a început să răspundă mi-am dat seama: Uite ce frumos gândește copilul ăsta! Am încurajat-o și i-am spus: Mai spune-mi și altceva și altceva. Sunt minunați copiii, doar că de multe ori profesorii nu au timp să descopere asta”, continuă ea.  Atunci când le oferă celor mici posibilitatea să se exprime, rezultatele sunt surprinzătoare. Daniela Tuțuleasa i-a întrebat la o lecție pe elevii săi de ce o piatră mică se scufundă și un buștean mare plutește deasupra apei. A observat că în încercarea de a da explicația corectă ei și-au folosit inclusiv cunoștințele acumulate în timpul orelor de biologie. „Copiii mi-au spus că bușteanul are în structura lui aer, pentru că, după ce este tăiat canalele prin care curge seva se umplu cu aer”, povestește formatoarea.

 

Să nu îi tai aripile copilului, să nu îi spui: „Stai jos, ai greșit!”

La cursul terminat în luna iunie, mulți dintre profesori s-au dovedit creativi și dornici să aducă metodele moderne de predare în sala de clasă. Printre ei și profesoara de fizică Mihaela Popa, care a făcut parte în timpul activităților din echipa Bufnițelor. „Bufnițele sunt inteligente, aripile sunt deschise către elevi. Ca profesor, trebuie să vii cu ceva nou, să îi ajuți, să nu îi spui Nu elevului. În loc de nu e corect, poți să îi spui: Mai gândește-te! Făceam asta deja, dar mi s-a confirmat prin acest curs că este bine să fii mai deschis către copii. Să nu îi tai aripile, să nu îi spui: Stai jos, ai greșit. Metodele acestea noi ne permit să facem exact asta”, explică profesoara.

De fiecare dată le spune la ore copiilor povești despre fenomenele pe care le studiază. La o oră despre magnetism a adus la clasă magneți, agrafe și pilitură de fier și le-a vorbit despre un cioban grec, pe nume Magnes, care în timp ce tundea oile a făcut un pas, iar cuiele sandalelor i s-au lipit de o stâncă. De fiecare dată când abordează o oră astfel elevii sunt fascinați. Iar cursul de predarea a științelor prin metoda investigației o ajută să aplice în mod structurat metode care să le trezească interesul copiilor. „Mi-a plăcut cursul, pentru că am avut ocazia să mai exersez acest stil și să predau prin joc. Este nemaipomenit să te joci cu copiii la ore. Metoda asta îți permite, dar din păcate nu toți colegii aplică. Ar fi bine să fie utilizată la mai multe discipline. Întrebările, jocul, experimentele, apoi momentul în care trag concluziile corecte reprezintă o experiență de învățare completă”.