„Dacă tocești este inutil, îți consumi timpul degeaba”. Cum a ajuns o elevă de liceu să iubească fizica

By decembrie 7, 2016Blog

_edit_IMG_9480 m

Foto: Tudor Vinitloiu

 

Anca Stroe este elevă în clasa a zecea la Colegiul de Științe ale Naturii „Emil Racoviță” din Brașov. Materia ei preferată este acum fizica, însă atunci când era în clasa a șasea lucrurile stăteau cu totul altfel. „Nu înțelegeam absolut nimic în gimnaziu, mi se părea total fără logică și acum mi se pare exact invers. Mi se pare că este materia care explică cel mai bine ce se întâmplă în lume”, spune eleva. Pe când era în gimnaziu, ceea ce făceau în timpul orei de fizică era să citească experimentele din manual, să tragă concluzii plecând de la cele citite și să învețe formule. Așa apărea lipsa de înțelegere, lipsa de interes, de motivație. Să memorezi formule peste formule, fără a înțelege despre ce este vorba în ele, nu este niciodată o rețetă câștigătoare. A constatat același lucru și la matematică. 

 

„Mergeam mereu cu un aer supărat la ore, pentru că erau multe formule, aveam evaluarea națională și era multă presiune. Nu ni se explica logic pe o figură geometrică cum să deduci formulele. Erau vreo 30 de formule și mai aveai de învățat și la algebră și mai aveai și la română. Ar trebui la aceste materii să se găsească mereu o relație între ceea ce vedem în jurul nostru și niște formule, pentru că altfel, dacă nu ai de ce să le legi, nu o să le reții niciodată, iar dacă tocești este inutil, îți consumi timpul degeaba.”

Când a ajuns la liceu lucrurile s-au schimbat radical în ceea ce privește fizica. A cunoscut-o pe Gabriela Deliu, care predă această materie după metoda dezvoltată în cadrul programului Fizica Altfel. Pe parcursul acestuia, 1.400 de profesori au fost pregătiți pentru a preda la clasă fizica prin metoda investigației. Săptămâna trecută, Ministerul Educației a trimis o scrisoare metodică prin care le recomandă tuturor profesorilor de fizică să aplice această metodă la oră, punându-le la dispoziție Ghidul metodologic și resursele dezvoltate de CEAE, în parteneriat cu SRF și cu sprijinul Facultății de Fizică a Universității din București. Zeci de profesori din învățământul preuniversitar și universitar au lucrat la elaborarea unităților de învățare, la verificarea lor științifică, la referarea lor și implementarea sugestiilor din referate.

 

„Vorbea cu noi ca și când chiar vrea să înțelegem și ca și cum își iubește meseria”

Pentru Anca, întâlnirea cu Gabriela Deliu a însemnat trezirea interesului pentru fizică. „Acest lucru s-a întâmplat tocmai pentru faptul că doamna profesoara a abordat altcumva lucrurile, a folosit metode foarte aplicate ca să ne ajute să înțelegem. Era și o relație elev profesor foarte bună, puteam veni cu diferite întrebări … Făceam experimente și vorbea cu noi ca și când chiar vrea să înțelegem și ca și cum își iubește meseria. Asta este foarte important, pentru că simți o anumită prezență a profesorului acolo”, spune tânăra.

Au început să lucreze în patru-cinci grupuri de elevi, să dezbată diferite probleme, să facă împreună experimente, să tragă ei concluziile. „De fiecare dată când avem o problemă, noi vorbim unii cu alții și atunci înțelegem foarte ușor ceea ce greșim și suntem mult mai toleranți unii cu alții. Facem experimente pe grupe, observăm și scriem pe foaie, e foarte captivant. Chiar înveți să înveți mai ușor. E ceva special.

Mecanismele de gândire te ajută la orice tip de problemă. Doamna profesoară ne-a spus că trebuie să ne punem anumite întrebări când avem în faţă orice tip de problemă, să vedem care sunt datele astfel încât să o rezolvăm cât mai eficient”, povestește Anca Stroe.

Și-ar dori să aibă ocazia să lucrez în acest fel la mai multe materii. Și visează la o zi în care elevii din România o să aibă relații mai apropiate cu profesorii lor. „Mi-aș dori ca relația dintre elev și profesor să fie mai bine construită. Suntem la școală ca să învățăm, dar nu trebuie să fie o linie trasă între elevi și profesori. Pentru că se simte o anumită răceală și nu ai cum să treci linia și nu ai cum să întrebi, pentru că ți-e teamă că profesorul se supără”, arată eleva.