Cum se formează curcubeul?

By mai 29, 2020Blog

Ploile din ultima vreme au adus culori pe cerul României. Oamenii au postat pe rețelele de socializare curcubeiele, uneori duble, pe care le-au surprins deasupra cartierelor, câmpurilor, dealurilor. 

Care este explicația acestui fenomen spectaculos, care îi încântă deopotrivă pe adulți și pe copii? Cum se formează pe cer podul colorat?

Aceste întrebări reprezintă începutul tipic al unei lecții de fizică predate prin metoda investigației. Pentru că răspunsurile care construiesc o cunoaștere durabilă vin doar când sunt căutate cu o curiozitate vie.

Lumina vizibilă este alcătuită din mai multe părți, pe care noi ajungem să le vedem atunci când picăturile de apă din aer o descompun. 

Să vedem ce se întâmplă! Pentru aceasta, am ales să prezentăm explicația dintr-un manual de fizică de clasa a VII-a utilizat în Germania.

Să ne gândim la picătura ca la o mică sferă de apă. Atunci când intră lumină în picătură, ea este refractată, iar apoi este reflectată parţial şi din nou refractată la ieșire.

În urma celor 2 procese de refracţie, lumina soarelui este descompusă în culorile spectrale. Unghiul dintre lumina incidentă de la soare şi fasciculul colorat este întotdeauna de 42⁰.

În fasciculul colorat care părăseşte picătura de ploaie, violetul este în partea de sus şi  roşul este în partea de jos. La curcubeu este invers. 

 

În imagine sunt reprezentate simplificat traiectoriile razelor de lumină  pentru 2 picături de ploaie.

De la picătura de sus ajunge în ochiul tău lumina roşie, iar de la picătura de sus ajunge la tine lumina violet, nu însă şi cea roşie. Prin urmare, vezi pe cer partea violet a curcubeului mai jos decât pe cea roşie.   

De cele mai multe ori, curcubeul poate fi văzut sub forma unui arc de cerc. Însă rareori, el este și cel mai spectaculos, devenind un halo în înaltul cerului.