Cum să creezi o comunitate de practică pentru profesori. Un raport bazat pe experiența CEAE

By noiembrie 13, 2024Blog

Faptul că profesorii urmează un curs de formare nu duce automat la îmbunătățirea modului de predare. Este concluzia trasă de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale (CEAE) după 13 ani de experiență, în care organizația a format peste 3.500 de profesori pentru a preda fizica sau chimia prin investigație. Una dintre provocări este că, pentru a aplica noile metode deprinse în timpul programului de pregătire, profesorii trebuie să iasă din zona de confort a rutinei didactice tributare centrării pe cunoștințe. Schimbările pe care urmează să le facă sunt de amploare și, dacă ar fi nevoiți să aplice la clasă învățarea prin investigație imediat după finalizarea cursului, o bună parte dintre ei ar intra într-o zonă de panică. Pentru a evita această situație, Centrul de Evaluare și Analize Educaționale a creat, cu sprijinul Romanian-American Foundation, un model de comunitate de practica denumit mecanism de sprijin. Implicarea în mecanismul de sprijin îi ajută pe profesori să intre mai întâi în zona proximei dezvoltări, care le permite să evolueze în loc să renunțe. (Vezi fotografia articolului). 

Până în prezent, CEAE a inițiat mecanismul de sprijin în 10 județe și a putut trage concluzii valoroase legate de funcționarea acestuia. Recent, organizația a publicat, cu susținerea Romanian-American Foundation, un raport care descrie pașii pentru crearea unei comunități de practică, structura acesteia și modul său de funcționare, beneficiile pe care le generează, dar și provocările care pot fi apărea în acest proces. Raportul poate fi găsit aici

„Mecanismul de sprijin ne-a arătat că nu suntem singuri și că, oricând ai o problemă, poți să găsești ajutor la un coleg”. Întâlnim des această reacție în rândul profesorilor care au devenit parte a rețelei CEAE de colaborare profesională și schimb de bune practici. Însă lucrurile nu stau așa de la bun început. Prima reacție pe care mulți dintre profesori o au înainte de prima întâlnire din cadrul mecanismului de sprijin este de obicei: „Alte ședințe?! Nu ne ajungeau comisiile metodice?!” Deși poate părea descurajantă, atitudinea lor se schimbă radical atunci când își dau seama că procesul este conceput pentru a-i ajuta în mod real. „Așa da! Acum chiar vorbim despre ce ne interesează și ce ne doare!”, spun deseori profesorii chiar la finalul primei întâlniri.

Cadrul informal al întâlnirilor îi încurajează pe profesori să identifice sursele succeselor, cauzele eșecurilor și să își adapteze treptat stilul didactic în funcție de situațiile particulare cu care se confruntă la clasă. Prin  intermediul colaborării, ei găsesc în colegii lor resurse și dobândesc încredere atât în forțele proprii cât și în ceilalți. 

Construirea încrederii este esențială în dezvoltarea unei comunități de practică. La început, profesorii ezită să vorbească în fața colegilor și despre eventualele nereușite din timpul activității didactice, temându-se că vor fi criticați sau judecați. Crearea unui climat sigur, lipsit de constrângeri formale le permite însă  să-și activeze mecanismele psihologice favorabile schimbării, să-și exprime temerile și nemulțumirile, să explice unde nu au reușit ceea ce și-au propus din punct de vedere didactic și să identifice, inclusiv în opiniile exprimate de colegi, resurse procedurale de succes. Totodată, momentele de reflecție din timpul întâlnirilor grupurilor de lucru, pornind de la diferitele experiențe de predare, îi ajută să tragă concluzii valoroase și să își îmbunătățească activitatea la clasă. 

Pe parcursul mecanismului de sprijin, profesorii primesc acces la resurse didactice pe care se pot baza și în acest fel se simt mai pregătiți pentru momentele în care întâmpină dificultăți. Astfel, la finalul mecanismului de sprijin, crește numărul profesorilor care aplică învățarea prin investigație la clasă.

Vă invităm să accesați raportul pentru a afla mai multe despre:

 

  • Dificultățile de care se lovesc profesorii după terminarea unui curs de formare 
  • Cum este structurat și cum funcționează mecanismul de sprijin al CEAE
  • Provocări și soluții în derularea unei comunități de practică
  • Rolul mecanismului de sprijin

 

Mulțumim profesorilor Laurențiu Badea și Mihai Fârtat pentru contribuția avută atât în mecanismul de sprijin cât și în redactarea raportului!