Cum realizezi activități memorabile de învățare. Gabriela Deliu, la Podcastul de Fapte Bune

By aprilie 10, 2023Blog

Pentru Gabriela Deliu, cea mai mare bucurie este să vadă cum, la finalul unei lecții de fizică, elevii nu ies ușurați că a mai trecut o oră, ci bucuroși că au petrecut cu sens timpul respectiv. Ca să ajungi la acest rezultat, cheia este să îți întorci fața de la tablă înspre copii și să construiești experiențe memorabile de învățare, spune profesoara care a fost invitată la Podcastul de Fapte Bune, realizat de Republica.ro cu susținerea Fundației Vodafone România. „Memorabil aici nu cred că înseamnă neapărat „extraordinar”, ci memorabil înseamnă ceva ce aș putea ține minte, ceva ce mă mișcă pe mine, copil, într-un anume fel. O întrebare la care caut răspuns și profesorul îmi creează de fapt un context în care eu să mă lovesc de întrebarea respectivă, să mă confrunt cu ea, să încerc să răspund la ea. O activitate practică, în care să înțeleagă, de pildă, cum sunt legate mărimile fizice între ele. 

În loc ca eu, profesorul, să așez direct relația respectivă pe tablă, îl ajut pe copil, prin îndrumare, ghidaj, să ajungă el la identificarea respectivei mărimi fizice”, explică Gabriela Deliu. 

O etapă esențială în viața ei profesională a fost cursul „Fizica Altfel”, derulat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale, în urma căruia a ajuns să aplice la clasă învățarea prin investigație. „Cursul a venit extrem de țintit pe nevoia și pe interesul meu de formare. Nu a fost un curs pe care l-am ales după un titlul sau un curs la care am mers pentru credite. În spate, erau o nevoie și un interes al meu de formare, iar cursul a venit ca răspuns la ceea ce eu aveam nevoie”, mărturisește profesoara.  Un alt aspect important este faptul că „prin curriculumul dezvoltat și prin activitățile de formare derulate în timpul cursului, profesorul este efectiv ghidat spre ceea ce are de făcut ca să predea prin investigație. Sunt foarte multe activități de formare făcute ca și când ai fi, practic, în clasă, și predai prin investigație, astfel încât, la finalul cursului, tu, mergând în clasă, cumva într-o primă etapă, să faci poți replica ceea ce ai învățat în timpul cursului respectiv”, detaliază ea. Al treilea factor care a contribuit la succesul cursului este că a fost mereu reactualizat în funcție de feedback-ul primit de la profesorii care l-au urmat. „În 2021, am avut bucuria să particip, împreună cu Daniela Țepes, la rescrierea a unei părți din cursul respectiv tocmai ca să îl updatăm la ceea ce venea ca feedback de la cursanți și am introdus un modul de evaluare. Și al patrulea motiv pentru care acest curs este deosebit de celelalte este e faptul că după ce profesorii aplică la clasă, ei nu sunt lăsați singuri să facă lucrul acesta, ci există, hai să spunem, niște grupuri de sprijin, în care profesorii care au urmat cursul respectiv se întâlnesc cu un mentor, discută cu acesta, dar și între ei despre ce a mers bine, ce nu a mers bine. Este un schimb de bune practici foarte important pentru profesorul care aplică. Eu nu știu să mai existe grupuri de sprijin pentru alte cursuri de formare. Pentru acest curs este foarte important grupul de sprijin. Foarte important. Profesorul susținut să facă lucrul acesta nu renunță la metodă și își îmbunătățește activitatea. Pentru că în fiecare interacțiune cu cineva care aplică, vezi altceva, eventual, decât ai făcut tu, sau vezi ceva similar cu ceea ce ai făcut tu și spui: „A, este bine, așa am făcut și eu” sau „Mmm..ia uite, colegul meu a făcut altceva, lucrul ăsta este mai bun, poate că ar trebui să încerc și eu în felul acesta”, a subliniat Gabriela Deliu. 

Ca urmare a felului în care este gândit și structurat cursul de formare organizat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale, mulți profesori simt că le este util în activitatea la clasă și își doresc să îl urmeze. Ceea nu se poate spune despre toate cursurile de pe piață. „Cred că felul în care profesorii, să zicem, resping o parte din cursurile de formare vine și din cauza multor cursuri care au apărut pe piață și care sunt slabe. Cursuri care nu vin, practic, să acopere nici nevoi și nici interese de formare, care se desfășoară într-un mod absolut neinteresant și care, nu știu,  la final te fac să crezi că ”am fost acolo și mi-am pierdut vremea””.

Vă invităm să ascultați în întregime Podcastul de Fapte Bune.