Cum îl ajută fizica pe Alex Popa să salveze inimile copiilor: „Am înțeles cum trebuie făcute cu adevărat secțiile de spital”

By martie 30, 2021Blog

De ce ai nevoie ca să salvezi o viață? Dar 100? Dar 1.000? De o inimă bună sau de o rațiune antrenată în ani să descopere sensul lucrurilor și să găsească soluții la probleme care nu se găsesc în niciun manual? De mai bine de 15 ani, Alex Popa, fondatorul Asociației „Inima Copiilor”, le pune pe amândouă în slujba copiilor cu probleme grave de sănătate. Absolvent al Facultății de Fizică, Alex Popa nu mai profesează de două decenii în acest domeniu. Însă cunoștințele sale de fizică îi folosesc și astăzi atunci când discută cu constructorii despre secții noi de spital, despre presiunea pozitivă care trebuie să existe în sălile cu sterilitate ridicată sau despre felurile în care trebuie iluminată o cameră, pentru a asigura atât confort pentru micii pacienți, cât și vizibilitate pentru manevrele medicale.

Împreună cu medicul Cătălin Cîrstoveanu și cu sprijinul Fundației Vodafone România, „Inima Copiilor” a construit în urmă cu 8 ani, la Marie Curie, cea mai performantă secție de Terapie Intensivă Nou-născuți din sud-estul Europei. Apoi, în parteneriat cu fundația „Dăruiește Aripi” și, tot cu sprijinul Fundației Vodafone România, a reconstruit și modernizat secția de terapie Intensivă Nou-născuți a Spitalului Județean de la Constanța. Asociația fondată de Alex Popa a fost motorul din spatele renovării Secție de cardiochirurgie de la Marie Curie și a secției de neurochirurgie. Iar acum coordonează extinderea secției TINN de la Marie Curie, unde ajung cele mai grave cazuri din țară.

În 1989, Alex Popa a dat admiterea la Facultatea de Medicină de la Cluj și, deși estimase că a făcut o lucrare  foarte bună la fizică, a fost notat cu 7,62, notă prea mică pentru a-l ridica peste linie. S-a angajat vreme de aproape un an ca mecanic de întreținere la secția de parafină a rafinariei din Câmpina, orașul său natal, ca să fie „încadrat” undeva și să nu fie luat în armată. Apoi, anul următor, a dat examen la Facultatea de Fizică de la București și a intrat cu brio, deși concurența era mare și examenul extrem de dificil.

Dacă înțelegi fizica nu are cum să nu-ți placă, pentru că explică tot ce e în jurul tău”

Alex Popa a iubit încă de la început fizica, pentru că a înțeles-o. Tatăl său făcea pregătire cu elevii la fizică pentru examene. Mama sa preda noțiuni de electricitate la un liceu industrial. La școală, a avut noroc de profesori buni. „Înțelegând ce se întâmplă mi-a plăcut foarte mult. Cu cât înțelegi mai mult, cu atât îți place mai mult. Am avut noroc de profesori buni, am avut o profesoară care explica foarte bine și era apropiată de noi, la fel s-a întâmplat și în liceu. În contrapartidă, fiica mea a avut un profesor foarte prost la fizică și a urât această materie. Nu a învățat-o cu toate că și eu, și soția mea făcuserăm Fizica. Lucrurile erau atât de grave, încât au venit elevii la ședința cu părinții să spună  că ei vor să fie schimbat profesorul. Nu pentru că le dădea note proaste, ci pentru că își bătea joc de ore și nu înțelegeau nimic. Fiica mea studiază inginerie medicală, a dat în primul an peste examenul de Fizica, dar a fost nevoită să și-l amâne. Între timp, a ajuns să înțeleagă noțiuni de fizică prin intermediul altor materii, iar acum lucrurile stau altfel și cred că îi place fizica”, povestește Alex Popa. 

Dacă ești un profesor bun, nu e prea greu să îi faci pe copii să iubească această materie, mai ales în gimnaziu, crede el. „Dacă înțelegi fizica nu are cum să nu-ți placă, pentru că explică tot ce e în jurul tău. Dacă ai un profesor bun… Primele noțiuni pe care le faci în școala generală legate de fizică sunt foarte apropiate de tine. Și poți să experimentezi cu ce ai în jurul tău. Îți arăt ce înseamnă un plan înclinat, care sunt forțele. Dacă apeși pe corpul acesta, de ce se mișcă mai greu? Aceasta e forța de frecare. Și așa mai departe. Sunt niște chestiuni pe care le poți intui foarte ușor și care sunt la limita dintre intuiție și explicație. Materia este foarte frumoasă pentru cine are noroc să dea de un om care știe să explice de ce obiectul ăsta stă pe masă și nu zboară. Dar, dacă doar predai niște noțiuni sterile, nu ajungi niciunde. Și, probabil, asta se întâmplă când există o lene, o lipsă de preocupare a profesorului care țac-pac citește din manual”, spune fondatorul „Inimii Copiilor”.

A tradus prima carte de fizica suprafeței publicată în România

După terminarea facultății de Fizică, Alex Popa a fost admis la un doctorat în Franța, însă, din păcate, coordonatorul său de doctorat a decedat și, tot în acea perioadă, secția unde fusese admis a dispărut în timpul unui proces de reorganizare. 

A profesat o vreme în domeniul fizicii, apoi și-a găsit un job la o firmă de asamblat calculatoare. La un moment dat a lucrat, ca parte a personalului tehnic, pe un vas. 

Și, când era cât pe ce să se angajeze la o secție de lasere de la Măgurele, a primit o ofertă de nerefuzat. „Eu am absolvit fizica nucleară, un domeniu în care nu existau foarte multe slujbe disponibile. Primisem propunerea să lucrez la Măgurele, la o secție de lasere, dar nu eram foarte încântat, pentru că laserele nu erau specialitatea mea. Dusesem totuși  cartea de muncă și urma să primesc un salariu de 70 de dolari. Însă cumva, printr-o conjunctură interesantă, am primit o ofertă să lucrez într-o firmă de software cu un salariu de 350 de dolari pe lună, de 5 ori mai mare. La vremea aia era o sumă, era și un domeniu de viitor, așa că am acceptat”, rememorează Alex Popa.

Însă chiar și așa, legăturile lui cu fizica nu s-au tăiat atunci, fiindcă Alex Popa a tradus o carte – prima carte de fizica suprafeței publicată în România. „Soția mea lucra la Editura Tehnică, unde urma să fie publicată această carte. M-am străduit foarte tare, pentru că nu am vrut să traduc în romgleză, am vrut să folosesc echivalentul în română al noțiunilor. Am vrut să înțeleg tot ceea ce traduceam, iar acest lucru a însemnat că mă duceam la bibliotecă să mă documentez și făceam o mulțime de calcule. Cred până astăzi că am, tradus-o bine”, spune el. 

Cum a început Asociația „Inima Copiilor”

În anul 2005, fratele său, în vârstă de 30 de ani, a fost diagnosticat cu o malformație cardiacă congenitală și operat cu succes în Italia, de către profesorul Vanini, cardiochirurg pediatru, care conducea o asociația numită „The Heart of Children”. Chiar dacă era vorba despre un adult, o astfel de intervenție asupra cordului trebuia efectuată de un chirurg pediatru. 

Iar discuțiile cu profesorul Vanini i-au arătat pentru prima dată lui Alex Popa cât de gravă este situația copiilor care se nasc în România cu malformații cardiace. Ca să îl sprijine pe profesorul Vanini în misiunile umanitare pe care le făcea în România, a înființat și el o asociație, „Inima Copiilor”. Așa a început să descopere probleme de sistem care le anulau celor mici șansa la vindecare. Și a început să caute soluții pentru a le oferi în România șansa la îngrijire și intervenții de top.

La începuturile „Inimii Copiilor”, conducea propria firmă de software care-i solicita atenția și energia. A ales să închidă firma și să se ocupe de asociație, și a început să construiască noi secții de spital sau să modernizeze vechi secții. 

„Pe mine m-a ajutat foarte mult că știu fizica de bază

„Pe mine m-a ajutat foarte mult că știu fizica de bază. Asta înseamnă că fizica aia poți să o aplici și în construcții, pentru că totul se poate explica. Atunci când am avut discuții cu tot felul de furnizori, am înțeles cum trebuie făcute secțiile de spital. Am înțeles cum funcționează o instalație de climatizare, care sunt conceptele. Un spațiu cu sterilitate ridicată trebuie să aibă o presiune mai mare decât spațiul de alături care are un nivel de sterilitate mai redus, iar acest lucru presupune un debit mai mare într-o parte și mai mic în alta. Aerul care intră superfiltrat într-o sală de operație, trebuie să iasă în afară, iar aerul dintr-un spațiu contaminat nu trebuie lăsat să intre. Odată ce ai înțeles lucrul acest îl poți explica cu ușurință și altora”, rezumă Alex Popa. 

Peste o mie de copii au fost operați în secția de cardiochirurgie pediatrică de la Marie Curie. Și numărul copiilor care au fost tratați la secția de Terapie Intensivă Nou-născuți a medicului Cătălin Cârstoveanu trece la rândul său de o mie. 

Însă Alex Popa are în față alte cifre, care îi spun că  trebuie să își continue misiunea: numărul copiilor aflați pe lista de așteptare. 

La secția de cardiochirurgie pediatrică de la Marie Curie pot fi operați într-un an doar 170 de copii din cei 500 care au nevoie de intervenție. 

„Unii ajung în străinătate, alții așteaptă și alții mor”. Este o matematică pe care Alex Popa încearcă din  răsputeri să o schimbe.