Cu mult înainte de apariția computerelor moderne, un matematician genial proiecta primul dispozitiv programabil din lume

By ianuarie 8, 2020Blog

Cu mult înainte de apariția computerelor moderne, un matematician genial, pe nume Charles Babbage (1791 – 1871), proiecta mașinării capabile să ducă la bun sfârșit operații matematice complicate și inventa primul dispozitiv de calcul programabil din lume. În copilărie, Babbage era extrem de curios și de fiecare dată când primea o jucărie își întreba mama: „Ce se află în interiorul ei?”. Întotdeauna desfăcea lucrurile pentru a vedea cum funcționează, iar curiozitatea sa l-a făcut să înțeleagă, încă de la o vârstă fragedă, cum funcționează mecanismele și mașinăriile, scrie Jack Challoner în cartea ”Genius Inventions – The Stories Behind History’s Greatest Technological Breakthroughs”

La începutul secolului al 19-lea, matematicienii și inginerii se bazau într-o foarte mare pe tabele, precum cele pentru funcții trigonometrice și logaritmi, pentru a face calcule matematice, iar valorile din ele erau obținute de ”calculatori” – oamenii care făceau calculele.  Pe când era student, Babbage și-a dat seama că în tabelele numerice existau multe greșeli, cauzate de erorile umane, așa că a început să se gândească la un dispozitiv care să facă cu repeziciune calculele și să elimine erorile umane. În anul 1822, Babbage a propus Societății Astronomie Regale să finanțeze construirea unei mașini diferențiale – un calculator mecanic proiectat pentru tabelarea funcțiilor polinomiale. Babbage a primit finanțarea, iar un inginer a fost desemnat să construiască dispozitivul. Amploarea proiectului, costurile ridicate, dar și neînțelegerile între matematician și inginer au determinat Guvernul britanic să îl abandoneze în anul 1842. Nici acest dispozitiv, nici varianta sa îmbunătățită proiectată de Babbage, Mașina Diferențială 2, nu au devenit realitate în timpul vieții inventatorului. Însă în anul 1991, la 200 de ani de la nașterea lui, Muzeul de Științe de la Londra a construit în baza indicațiilor lui Babbage Mașina Diferențială 2, iar în 2005 imprimanta închipuită de acesta. Ambele funcționează perfect și astăzi. 

Babbage a visat să creeze un dispozitiv generic de calcul și a proiectat în timpul vieții sale numeroase versiuni a ceea ce el a numit Mașina Analitică, considerată primul model de computer generic din lume. Deși nici Mașina Analitică nu a devenit realitate în timpul vieții lui Babbage, conceptele care au stat la baza proiectului său, început în 1837, au fost cu cel puțin un secol înaintea timpului lor și au constituit o sursă de inspirație pentru Ada Lovelace, considerată primul programator al lumii.

În 1853, Per Georg Scheutz a construit prima mașină diferențială funcțională, inspirându-se din munca lui Babbage. În 1880, statisticianul american Herman Hollereith inventa primul tabulator mecanic bazat pe cartele perforate pentru a cataloga rapid statistici din milioane de date, care a fost folosit la recensământul din SUA, din anul 1890. El a fost fondatorul Tabulating Machine Company, care mai târziu a fuzionat cu alte două companii pentru a deveni IBM.