
Faptul că programa de fizică pentru gimnaziu prevedere că predarea și evaluarea sunt centrate pe competențe este doar un prim pas în atingerea acestui obiectiv. Ca elevii să-și formeze competențele specifice din programă, trebuie să ne concentrăm în primul rând pe profesori și să înțelegem că este nevoie ca ei să se perfecționeze continuu, să fie ei înșiși susținuți într-un proces de învățare care nu se termină odată cu anii de facultate, ci are loc pe perioada întregii cariere didactice.
Recent, a avut loc în județul Timiș cursul de formare „Învățarea centrată pe competențe – de la proiectare la evaluare”, realizat cu susținerea financiară a Fundației Bosch România.
Destinat profesorilor de fizică, cursul le-a avut ca formatoare pe Daniela Nane, profesor de fizică la Școala Gimnazială ”Constantin Parfene” din Vaslui și Veronica Alina Bordei, profesor de fizică la Școala Gimnazială Nr. 3 și la Liceul Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia. „Cursul acesta a însemnat trecerea de la teorie la practică. Se vorbește de mult timp despre formarea de competențe, despre proiectarea învățării pe competențe și despre evaluarea acestora, dar mai rar se explică ce înseamnă în practică aceste lucruri. Acest curs este foarte ofertant din acest punct de vedere, pentru că oferă o experiență de practică în legătură cu conceptele care duc la schimbările pe care le dorim în educație. Iar colegii care au participat la el chiar au subliniat acest aspect, că au învățat foarte multe lucruri și că de abia așteaptă să le pună în practică”, spune formatoarea Daniela Nane.
Printre elementele cuprinse în cele patru module ale cursului s-au numărat aplicarea de metode interactive la clasă și învățarea fizicii prin investigație. „Cheia este să transformăm elevul dintr-un participant inactiv într-un participant activ la învățare, iar învățarea prin investigație este foarte utilă în acest sens. În urma ei, elevii sunt fericiți datorită faptului că descoperă sau redescoperă singuri anumite lucruri legate de un fenomen fizic sau de o lege fizică. Iar colegii mei spuneau că după ce au aplicat la clasă învățarea prin investigație, au văzut că și cel mai puțin activi elevi au fost încântați, au participat, au colaborat cu ceilalți copii și au redescoperit lucruri importante pentru viața de zi cu zi. Poate că nu toți copiii vor ști să rezolve probleme dificile la fizică, dar toți vor fi conectați la viața reală și toți își vor pune probleme legate de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Iar fizică îi ajută să-și explice astfel de lucruri”, arată formatoarea. Cursul a facilitat colaborarea dintre profesorii din diverse părți ale județului Timiș, fie că aceștia predau în mediul urban sau rural, la un colegiu național sau la o școală profesională. „Vă mărturisesc că am avut emoții la începutul acestui curs, pentru că eu predau în județul Vaslui și am lucrat online cu colegi din celălalt colț al țării. Dar după prima întâlnire în care ne-am prezentat reciproc și ne-am spus ce așteptări avem și ce schimbări, care stau în puterea noastră, dorim să facem noi la oră, ne-am dat seama că au venit foarte deschiși și dornici să învețe. Au învățat unii de la ceilalți, au colaborat, au lucrat foarte frumos”, afirmă Daniela Nane.
Colega sa, formatarea Veronica Alina Bordei, crede că profesorii trebuie să țină pasul cu felul în care evoluează interesele elevilor. „Trebuie să fim permanent într-un proces de învățare, este foarte important ca noi să ne pliem pe noua generație, să răspundem acestor cerințe ale tinerilor care sunt mai mult interesați de partea practică, de tot ce înseamnă IT, de tot ce înseamnă internet. Trebuie să fim în pas cu tot ceea ce e nou, pentru că elevii noștrii nu mai învață, nu mai tocesc, așa cum făceam noi odată. Trebuie să îi activăm, să îi încurajăm să caute ei înșiși și să investigheze. Consider că învățarea prin investigație este o cale de a-și dezvolta gândirea critică pentru a putea face față provocărilor pe care le vor întâlni în viață”, spune Veronica Bordei.
Corina Glöchner de la Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” din Timișoara este una dintre participanții la curs. „Din punctul meu de vedere a fost un curs foarte util, mă deranjează de obicei când cursurile sunt făcute doar pentru a fi bifate. Am apreciat că aici s-a pus accentul pe calitate și că formatoarele dădeau feedback constant”, afirmă profesoara. Este de părere că învățarea prin investigație îi ajută pe elevi să înțeleagă lumea. „Investigația științifică îi scoate pe copii din pătrățica lor, îi ajută să gândească, să-și creeze ei soluțiile. Și în momentul în care le descoperă chiar ei siguri, le țin minte pe termen lung. Nu se stochează în memoria de scurtă durată”, crede Corina Glöchner.
Petronela Maria Tatov, de la Școala Gimnazială Dudeștii Noi, consideră utile instrumentele care o ajută să facă ora mai interactivă, dar și pe cele care îi dau posibilitatea să construiască teste prin care să evalueze competențele, nu doar cunoștințele elevilor. „Metodele interactive îi motivează pe elevi, chiar și pe cei care participă mai puțin. Marea majoritatea dintre ei devin interesați atunci când fac ei înșiși lucruri”, spune ea.
Adrian Dobrogeanu predă fizica la Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Făget și spune că acest curs „a fost amănunțit și s-a referit în mod concret la planificarea pe unitățile de învățare. Toate activitățile pentru elevi au fost centrate pe competențe”. Elevilor lui le plac activitățile interactive, care îi ajută să descopere singuri și simte că în urma acestei formări va avea mai multe instrumente care să îl ajute în activitatea la clasă. „Cu siguranță le voi folosi în următorul an școlar”, spune..
Cursul „Învățarea centrată pe competențe – de la proiectare la evaluare” realizat cu susținerea financiară a Fundației Bosch România s-a desfășurat în perioada 21.03-31.05.2023, iar evaluarea finală a avut loc pe 23.06.2023.