Școala nu trebuie să fie apă de ploaie! Susține CEAE la Swimathon

By mai 29, 2017Noutăți

De cinci ani schimbăm felul în care sunt predate științele exacte în România, ajutându-i pe profesori să folosească la clasă metode moderne și performante prin care copiii ajung să iubească fizica și chimia. Peste 1.700 de profesori au urmat cursurile de formare organizate la CEAE și folosesc în predarea la clasă ghidul metodologic care transformă lecția într-un proces fascinant de descoperire, în timpul căruia copiii își dezvoltă cele mai de preț unelte: gândirea critică, abilitatea de a găsi soluții, de a colabora, de a primi și da feedback constructiv, de a persevera.

Schimbările nu se pot petrece însă peste noapte, iar procesul de pregătire al profesorilor trebuie să fie unul susținut. Pentru ca elevii să poată învăța au nevoie de profesori bine pregătiți, motivați, implicați.

Vrem să transformăm expresia „a trece prin școală ca gâsca prin apă” într-o amintire tristă

În acest an, Centrul de Evaluare și Analize Educaționale participă la Swimathon București cu proiectul Avem „chimie la apă” și înotul este „fizică aplicată”. Vreme de 45 de minute, echipele de înotători-fundraiseri care se înscriu la Swimathon vor susține în bazin cauza CEAE. Proiectul își propune să îi sprijine pe profesorii din București astfel încât aceștia să transforme expresia „a trece prin școală ca gâsca prin apă” într-o amintire tristă. Cu ajutorul lui, profesorii din București vor primi truse de experimente, cărți, sesiuni de mentorat și oportunități de perfecționare astfel încât să le poată oferi elevilor lor lecții de neuitat, să le crească interesul pentru învățare și să le dezvolte competențe vitale pentru a funcționa într-o lume în continuă schimbare, care pune din ce în ce mai multe provocări. Schimbarea modului de predare la clasă implică un efort semnificativ din partea profesorilor. Cursul de formare este doar primul pas, fiind necesar ca profesorii să fie sprijiniţi între 6 luni şi un an după finalizarea cursului. Acest lucru s-a întâmplat în majoritatea ţărilor unde s-a introdus învăţarea prin investigaţie.  

În 2014, 41% dintre locuitorii Bucureștiului considerau „educația” drept a treia problemă ca importanță pentru oraș, după serviciile de sănătate – 51%, și poluare” – 45%. Potrivit raportului Vital Signs București 2017, realizat de Fundația Comunitară București, importanța educației în agenda personală a populației apărea și la nivelul elevilor de liceu și de școală generală. În 2013 pentru un procent de 33,6% dintre elevii bucureșteni intervievați eșecul școlar era echivalentul unui „dezastru” (cel mai ridicat procent la nivel național în cazul eșantionului analizat).

Cea de-a cincea ediție a Swimathon București, organizată de Fundația Comunitară București, va avea loc pe 8 iulie, la bazinul Dinamo. Între 8 iunie și 8 iulie va avea loc campania de donații pentru proiectele înscrise la eveniment. Donațiile se vor putea face pe site-ul evenimentului prin Mobil Pay sau transfer bancar; la sediul Fundației Comunicare București sau pe 8 iulie, la eveniment. Campania se va prelungi și după încheierea evenimentului, iar donații se vor face până cel târziu pe 31 iulie.