Nansi Lungu: Metoda investigației este una dintre cele mai importante metode ale arsenalului pedagogic.

By aprilie 18, 2018Visurile lor

Nansi Lungu este Lector Univ. dr. la catedra de Știinte cognitive, Universitatea Titu Maiorescu și  Behavior Analyst Bitdefender. Este unul dintre specialistii care susțin și contribuie activ în campania #NuTastaUra, despre care puteți citi aici.

Când este întrebat despre ce ar schimba acum în educația din România, Nansi se gândește direct la direcția noastră:

„Fără îndoaială aș schimba profesorii. Mințile curioase și care iubesc ce fac schimbă interesul și percepția lucrurilor predate. Dincolo de schimbări structurale, strategii naționale etc, o minte pasionată va găsi metodele cele mai bune spre a face și alte minți pasionate. Mințile inspira alte minți și nu programele scolare. „

 

Ce materii ți-au plăcut cel mai mult în școală? De ce?

Psihologie, Filosofia, Logica, Fizica, Limba Româna. Cred că aceste domenii corespundeau întrebărilor pe care le aveam la acea vârsta. In plus, ele permiteau mai ușor ca efortul de învățare să fie unul individual. Deși în gimnaziu fizica și matematica fuseseră punctele mele de interes, interacțiunea ulterioară cu profesorii de la acele domenii m-a determinat să-mi schimb interesul.

Cum te-au influențat profesorii în alegerile ulterioare?

De ceea ce sunt conștient pot spune că aproape deloc în sens pozitiv (nu exclud influențe non-conștiente, dar care evident îmi scapă). Profesorii de matemetică și fizică în fapt au descurajat o înclinație a mea evidentă spre lumea matematicii și a fizicii. Am resimțit școala ca pe un loc ostil intelectual. Influența pozitiva a profesorilor s-a facut simtită de abia în facultate.

 

Dacă ar fi să schimbi ceva ACUM, ce ai schimba în educația din România?

Tot….evident că a răspunde la această întrebare cere o premisă care nu a fost pusă : ce urmărim noi prin educație?

Fără îndoaială aș schimba profesorii. Mințile curioase și care iubesc ce fac schimbă interesul și percepția lucrurilor predate. Dincolo de schimbări structurale, strategii naționale etc, o minte pasionată va găsi metodele cele mai bune spre a face și alte minți pasionate. Mințile inspira alte minți și nu programele scolare.

 

Știm cu toții că tu ești printre altele și profesor. Ce crezi despre metoda investigației ca formă de predare? O aplici? Cât de important este exercițiul practic în domeniul tău?

Metoda investigației (în măsura în care împărtășim același concept atunci când vorbim despre metoda investigației) o găsesc ca fiind una dintre cele mai importante metode ale arsenalului pedagogic. O aplic destul de des (de fiecare dată când am ocazia mi –ar fi plăcut să spun, însă nu sunt sigur că fac în acest fel). Exercițiul practic este esențial oricărui domeniu (chiar și filosofiei ). Mi-am schimbat întreg sistemul de evaluare pentru a permite ca exercițiul practic să-și facă efectul (la sfârșitul semestrului studenții mei sunt evaluați în funcție de un proiect practic la care participă pe echipe).

 

Cât de importantă e totuși educația formală și cum se pot îmbina cele 2 forme de învățământ?

Consider ca atat educația formală, cât și cea informală sunt esențiale. Ele sunt complementare.

Educația formală creează anumite reflexe în gândire care te ajută să operezi mai ușor. In plus, educația formală te poate ajuta să descoperi zone de performanță pe care în mod “natural” nu le-ai accesa. Dacă ar fi să găsesc o virtute esențială a educației formale este tocmai această ordonare a minții dincolo de tendințele ei naturale. Educația informală păstrează curiozitate și amprenta persoanală a minții căutatoare. Cred că discuția interacțiunii dintre cele 2 tipuri de educație depășește cu mult posibilitățile mele de răspuns în acest chestionar ☺ (pentru a fi relevant aș avea nevoie de o discutie mult mai extinsă).