Pe 26 aprilie două grupe de profesori de chimie deschid pentru ei și pentru elevii lor un nou drum. 23 de dascăli din Dâmbovița și 25 din Alba vor începe cursurile de formare derulate de Centrul pentru Evaluare și Analize Educaționale, în cadrul proiectului „Chimia altfel”. Astfel vor putea să înceapă să predea această materie prin metode care au rolul de a-i învăța pe copii să observe, să își pună întrebări, să facă raționamente, să găsească soluții sau, cu alte cuvinte, să gândească critic și să privească lucid realitatea din jurul lor.
Considerată de cei mai mulți dintre elevi o materie grea, cu informații multe și dificil de asimilat, predată de cele mai multe ori abstract și discursiv, chimia nu mai prezintă astăzi interes pentru mulți elevi. Situația poate fi îmbunătățită dacă profesorii vor fi pregătiți și susținuți să-și modernizeze metodele de predare, astfel încât elevii să fie cei care observă și propun explicații pentru fenomenele discutate, fără teama de a fi sancționați dacă greșesc.
„Le oferi elevilor deschidere, îi provoci să gândească mai mult”
Acest tip de abordare s-a dovedit un succes la fizică. CEAE a pregătit 1.700 de cadre didactice pentru a preda fizica prin metoda investigației și a realizat împreună cu Societatea Română de Fizică ghidul metodologic care să le ofere suport în activitatea de la clasă. Astăzi noua programă de gimnaziu prevede folosirea metodei investigației la orele de fizică. Odată cu ea, mulți dintre elevi au simțit pentru prima oară că fizica nu mai este o materie grea. Au început să îndrăznească să gândească, să caute explicații, să le exprime cu voce tare, să corecteze erorile făcute pe parcurs, să primească și ofere feedback constructiv, spune profesoara Daniela Sacarelis, care predă de peste două decenii chimia și fizica.
Ea este unul dintre formatorii care vor susține cursurile prin care profesorii vor putea să predea „Chimia altfel”. „Este excelent faptul că aceste metode pot fi transferate de la o disciplină la alta. Elementul principal este modalitatea prin care reușești să îi implici pe elevi în lecție. Prin metoda investigației, le oferi deschidere, îi provoci să gândească mai mult, să explice ceea ce au făcut, să vină cu argumente. Este vorba despre o altă abordare a procesului educativ”, explică Daniela Sacarelis.
„Trebuie să renunțăm la prejudecăți, trebuie să renunțăm la abordările care s-au dovedit nefuncționale”
Provocarea în cazul chimiei ține de faptul că, spre deosebire de fizică, aceasta este mai abstractă. „Sunt două discipline diferite, dar metoda este aplicabilă și la chimie astfel încât elevii să aibă rezultate bune. Uneori însă, chimia este mai puțin vizibilă decât fizica. La fizică, pot să pun mâna pe o mașinuță, să îi dau drumul, să văd de ce pleacă și să încerc să îmi explic de ce pleacă. La chimie lucrezi cu lucruri mai puțin, dar acest lucru nu înseamnă că nu îi poți face pe elevi să gândească, să își pună probleme și să le rezolve pe parcurs. Cred că va fi o metodă de succes” spune formatoarea.
Odată cu începerea programului „Chimia altfel”, în unele școli din țară vor exista atât profesori de fizică cât și de chimie care predau folosind metoda investigației, iar comunicarea dintre ei, schimbul lor de păreri, faptul că vor exista două discipline predate într-un mod interactiv, care îi stimulează pe copii să caute soluții va fi în avantajul lor.
„Este nevoie ca profesorii să fie deschiși provocărilor noului. Trebuie să renunțăm la prejudecăți, trebuie să renunțăm la abordările care s-au dovedit nefuncționale. Copiii sunt viitorul nostru și pentru ei merită să ne schimbăm abordarea. Copiii sunt motivul pentru care noi existăm. Niciodată nu este prea târziu să ne schimbăm pentru ca lucrurile să devină mai bune, mai practice și mai aproape de elevi”, crede Daniela Sacarelis.
200 de profesori pregătiți pe parcursul a 16 luni
Formatorii și reprezentanții CEAE vor oferi suport profesorilor atât pe toată perioada cursului cât și pentru aplicarea unității la clasă. Ulterior, aceștia vor putea fi implicați într-un proiect de suport pe care organizația își dorește să-l implementeze în viitorul apropiat, pentru ca procesul schimbării sa fie unul sustenabil și ireversibil.
În cadrul proiectului „Chimia altfel”, lansat pe 6 aprilie, CEAE urmărește formarea, din fonduri private, a unui număr de 200 de profesori cu scopul de a moderniza modul de predare al acestei materii în școli. Scopul proiectului, finanțat în această perioadă de implementare de BASF și Romgaz, este acela de a crește interesul elevilor față de chimie și de a crește gradul de alfabetizare științifică a acestora. Pe parcursul a 16 luni, cei aproximativ 200 de profesori vor fi pregătiți și li se pune la dispoziție materialele necesare aplicării la clasă a noului mod de lucru. Ca urmare a utilizării noii abordări de către profesorii lor, 6.000 de elevi de gimnaziu vor beneficia de avantajele acesteia începând cu anul școlar 2017 – 2018.