Cătălin Teniță: ”Mi-a plăcut mereu să explorez singur.”

By aprilie 30, 2018Visurile lor

Catalin Tenita, Founder at Zelist/Zelist Monitor + TreeWorks, initiator Geeks for Democracy, a terminat vreo 60 de carti anul trecut si a lasat 15 incepute. Ocoleste o singura specie de carti: cele de specialitate.

La întrebarea: ”Cum te-au influențat profesorii?” răspunde fără să stea pe gânduri: ”Cred ca dincolo de materiile în sine, am învățat de la profesorii care mi-au plăcut care trebuie să fie trăsăturile pentru a fi plăcut. Simplitate, previzibilitate, deschidere, eliminarea balastului.Cred că asta trebuie să fie una dintre direcțiile învățământului. Construirea de caractere, nu de indivizi care acumulează doar niște informații.”

 

Ce materii ți-au plăcut cel mai mult în școală? De ce?

Sincer a trecut atâta timp încât am uitat. Poate părea ciudat, dar vorbesc serios. Când eram de vârsta grădiniței mi-a plăcut să mă joc cu cuburile. Aveam o sacoșă enormă de cuburi și le potriveam în toate felurile posibile. Făceam case. I-am luat fiicei mele un Lego Architecture și mi-am adus aminte instant cum le potriveam atunci, cum descopeream cum trebuie făcute ziduri stabile, cum să schimbi unghiurile, cum să faci arce. Dacă aș avea mai mult timp liber m-aș juca și acum cu cuburile.


Și am început să citesc de mic, de pe la vreo 6 ani cursiv. Aveam multe cărți acasă, dar niciodată nu mi-a plăcut să citesc ce mi se zice. Așa că citeam și cărți de copii și cărți de oameni mari. Și Dicționarul Enciclopedic. Știu și acum prima pagina: abac, abataj abces. ☺

Toate introducerea asta e un fel mai complicat de a spune că niciodată nu am fost mort dupa ideea de materii, de lecții, de învățare cu forța. Mi-a plăcut să explorez singur.

Țin minte că în primul an de Drept am lăsat ultimul examen din iarnă ca să citesc vreo 12 carți de Jung. Și în vară am studiat altă chestie.
Sau că mergeam mai mult la cursurile de la Filosofie, la etajul I. Sau că pur și simplu chiuleam.

La fel, am invățat programare singur, prin clasa a V-a, și la liceu (clasa de informatică) cam știam despre ce e vorba.

 

Cum te-au influențat profesorii în alegerile ulterioare?

Am avut profesori preferați (doamna Maria Popescu, de română – la liceu) sau doamna Ștefan (de istorie, care reușea să comprime o lectie într-o pagină, în niște tendințe și niște explicații logice).

Și profesori mai putin preferați. De pilda, un set de profesoare de chimie care nu întelegeau efectiv ce trebuie să facă la ore.

Cred ca dincolo de materiile în sine, am învățat de la profesorii care mi-au plăcut care trebuie să fie trăsăturile pentru a fi plăcut. Simplitate, previzibilitate, deschidere, eliminarea balastului.

Cred că asta trebuie să fie una dintre direcțiile învățământului. Construirea de caractere, nu de indivizi care acumulează doar niște informații.

 

Dacă ar fi să schimbi ceva ACUM, ce ai schimba în educația din România?

Dacă aș fi factorul care să decidă schimbări în educație aș face 3 chestii:

  1. Câte o masă caldă pentru fiecare elev. Gătita în școală (inclusiv cu participarea elevilor prin rotație). Oferită gratuit copiilor din familii în nevoie și la un pret modic celorlalți (5-10 lei).
  2. Program obligatoriu de bibliotecă pentru fiecare copil. Minim două ore pe zi. În niște biblioteci școlare frumoase și luminoase.
  3. Multe opționale. Mediu concurențial crează calitate și sporeste interesul. 3-4 materii în trunchiul comun și încă vreo 10-15 variante de opționale. Inclusiv chestii de tipul tâmplarie sau dansuri moderne sau istoria artelor sau antreprenoriat. Educația religioasă opționala și fără elemente cultice.