Cabral Ibacka: Pentru că noi, pentru că metodele noastre, felul nostru de a cântări sunt pe rit vechi.

By June 28, 2018Visurile lor

Om de televiziune, unul dintre cei mai apreciați și performanți, Cabral Ibacka este în același timp și tata și om implicat în societatea civilă, mai ales prin intermediul Zambet si Suflet. Asociatia.

Întrebat ce ar schimba acum în educația din România, Cabral răspunde sincer, clar și succint: ”Tot. De la impulsionarea reală a profesorilor către performanță și până la felul în care le livrăm celor tineri informația, ori chiar și cum îi evaluăm.”

 

 

Ce materii ți-au plăcut cel mai mult în școală? De ce?

Istoria mi-a plăcut foarte mult. Mi-au plăcut poveștile, îmi plăcea să înțeleg cum lumea se schimbă în urma deciziilor celor mulți și a celor puțini. Și cel mai mult mi-a plăcut să înțeleg cum lucruri care ne afectează azi își au originile în decizii și fapte întâmplate cu mulți ani în urmă.

Cum te-au influențat profesorii în alegerile ulterioare?

Unii m-au speriat și m-au îndepărtat de materii, alții au reușit să mă fascineze cu informațiile pe care mi le puneau în față.

Așa că am dezvoltat mai mult zona de filo, de exemplu. Am rămas cu poveștile, cu vorbele.

 

Dacă ar fi să schimbi ceva ACUM, ce ai schimba în educația din România?

Tot. De la impulsionarea reală a profesorilor către performanță și până la felul în care le livrăm celor tineri informația, ori chiar și cum îi evaluăm… ar fi bine să avem puterea și știința să facem în așa fel încât învățarea să nu mai fie de cele mai multe ori o toceală fără rost… ci o înțelegere.

 

Esti apreciat și iubit de o mulțime de copii, adolescenți și tineri prin prisma jobului tău. Ce informații legate de școala, educație și rolurile lor în viață ai vrea să le transmiți?

Mulțumesc. Păi cred că ar trebui să fie fix invers: ar trebui să-i ascultăm. Să ascultăm și să înțelegem ce cred ei că nu-i bine, ce cred ei c-ar trebui făcut altfel.

Pentru că noi, pentru că metodele noastre, felul nostru de a cântări… sunt pe rit vechi. De multe ori… prea vechi.