Alex Zamfir: Aș porni o revoluție în învățământ!

By July 4, 2018Visurile lor

Alex Zamfir, blogger-ul cunoscut ca fiind “Cel mai bun tată”, este realizator de programe de la singurul radio pentru părinţi şi copii din România, Itsy Bitsy.

Când nu “practică” meseria de tată sau realizator de emisiuni, se distreză făcând publicitate și evenimente.

Crede cu tărie în rolul esențial pe care îl au părinții în educație: ”e important să ne ascultăm copiii, că e importantă educația pe care le-o dăm acasă, în primii ani, că nu e bine să încercăm să scoatem din ei niște oameni perfecți pentru că au mai încercat și alții și uită-te la noi…nu suntem chiar foarte bine”.

 

Ce materii ți-au plăcut cel mai mult în școală? De ce?

Mi-a plăcut matematica, cât am înțeles-o, adică până la logaritmi și limite. Cred că mi-a plăcut și gramatica, pentru că era tot un fel de matematică sau ok, era cu logică și cu reguli, adică pe niște tărâmuri pe care eu funcționez mai bine. ☺ Mi-a plăcut fizica de școală generală. Mi-a plăcut istoria, pentru că îmi plac poveștile și pentru că am memorie bună. Mi-a plăcut sportul, dar nu știu dacă se pune. ☺ Și remarc că nu mă întrebi care materii nu mi-au plăcut, pentru că aici aș putea să îți înșir mult mai multe și să îți spun și de ce. 

Cum te-au influențat profesorii în alegerile ulterioare?

Aici, din păcate, voi veni cu exemple negative. Adică din cauza unor profesori nici măcar nu m-am ostenit să încerc să înțeleg materiile pe care ei le predau. Uite, să îți dau cel mai bun exemplu: eu am terminat liceul la o clasă de informatică. Știi câtă programare știu eu? Exact, niciun pic. De ce? Motivul sună cam așa: pentru că nu am avut un profesor bun la început, mi s-a părut o chestie foarte complicată. Și pentru că mi s-a părut că nu pot s-o învăț și mi-a fost frică să-mi recunosc asta (hey, eram totuși doar un puști de liceu), am făcut tot ce mi-a stat în putință să “fentez” sistemul. Adică făceam cumva și aveam numai note mari la informatică, dar habar nu aveam și habar nu am să programez. Și sunt convins că așa, ca mine, sunt foarte mulți alți copii din România.

 

Dacă ar fi să schimbi ceva ACUM, ce ai schimba în educația din România?

Aș porni o revoluție, în sensul să încep și să încerc să-i fac pe profesori să conștientizeze că ei trebuie să devină, în primul rând, entertaineri pentru elevii lor. Nu mai contează câtă informație pot livra, cât de esențială este ea, contează doar cum o livrezi. Și mai contează să poți admite, în fața unei clase întregi, că nu știi chiar tot despre materia pe care o predai. Nu de alta, dar într-o luptă dintre tine și Google, nu vei avea niciodată câștig de cauză, așa că mai bine nici nu încerci.

 

Ești apreciat și iubit de o mulțime de copii, adolescenți și tineri prin prisma jobului tău. Ce informații legate de școală, educație și rolurile lor în viață ai vrea să le transmiți? 

Cred (sau sper) mai degrabă că sunt unii părinți care sunt atenți, uneori, la ceea ce spun eu. Și aș spune ceea ce spun mereu, pe blog, la radio, pe Facebook sau pe la evenimente: că e important să ne ascultăm copiii, că e importantă educația pe care le-o dăm acasă, în primii ani, că nu e bine să încercăm să scoatem din ei niște oameni perfecți pentru că au mai încercat și alții și uită-te la noi…nu suntem chiar foarte bine. Că n-ar trebui să punem atâta presiune pe ei, că ar trebui să-i  lăsăm să se bucure mai tare și mai mult de copilărie și că nu ar trebui să încercăm să facem din ei niște versiuni 2.0 ale noastre, ci să-i încurajăm să-și urmeze drumul, oricare ar fi acela, spunându-le că orice s-ar întâmpla, să știe că în colțul lor vor fi mereu cel puțin doi oameni: Mami și Tati.