Actrița Ioana Ginghină: Am fost umilită în fața clasei pentru că aveam un spirit boem

By august 1, 2017Visurile lor

Actrița Ioana Ginghină vorbește despre cât de important este să încercăm să le oferim copiilor noștri șansa la o educație de calitate.

Provocată de CEAE să îmi amintesc puțin despre învățământul de altă dată, în dorința de a schimba ceva din el pentru viitorul copiilor noștri, am răspuns la întrebarea “unde ar fi fost visele tale azi?”

Cred foarte mult în destin și în puterea divină și de aceea îmi place să iau provocările vieții așa cum sunt, bucurându-mă de fiecare experiență sau lecție de viață, cum ar zice mama.

Totuși dacă stau să mă gândesc la învățământul de atunci, nu pot să nu îmi dea lacrimile, căci nu de puține ori am fost umilită în față clasei, pentru un spirit mai boem care s-a dovedit constructiv, pentru că, iată, am urmat o carieră artistică.

Și poate aș fi avut o mai mare deschidere dacă limbile străine, mi-ar fi fost predate altfel și aș fi învățat, pe bune, engleză timp de 10 ani, germană 4 ani și rusă 3 ani.

Mai mult, nu aș vrea să mă gândesc pentru că nu are niciun rost să trăiesc în trecut și să “dezgrop morții”, însă se pare că pot să încerc să schimb ceva, acum, pentru Ruxandra, fetița mea și pentru toți copiii.

Ruxandra este în clasă a III-a și alături de ea am observat că învățământul s-a schimbat în comparație cu felul în care era pe vremea noastră. Manualele sunt mai vesele, mai interactive însă, din păcate, lipsesc din școli și suntem nevoiți să le cumpărăm noi, părinții. Învățătoarele sunt mult mai răbdătoare, deschise și zâmbitoare, însă sunt depășite de numărul mare de copii de la clasă. Există deschidere către activități creative, însă nu există personal și posibilități financiare pentru a susține aceste opționale.

S-a “inventat” “Săptămâna Școala Altfel”, care este o idee genială, din punctul meu de vedere, însă părinții sunt cei care trebuie să plătească sau să găsească activitățile “altfel”.

Deci e nevoie de schimbare, de investiție în acest sistem educațional, atât de important pentru viitorul nostru și al copiilor noștri. Poate că dacă ne îndreptăm atenția spre acest lucru și venim cu idei bune, constructive și energie pozitivă, vom putea schimba viitorul sistemului de învățământ.