Comunitatea Fizica Altfel – o scurtă istorie

De-a lungul ultimilor ani, principalul mod prin care i-am susținut pe profesorii care au făcut cursurile de formare ale CEAE a fost prin derularea Mecanismului de Sprijin la nivel județean.

În primele luni de la debutul pandemiei, am început să acordăm profesorilor care au urmat cursul un nou tip de susținere;  mai exact, este vorba despre sprijinirea acestora pentru a învăța să folosească platforme de e-learning și resurse digitale. Acest lucru s-a întâmplat în vara și toamna lui 2020.
Începând cu 2021, le-am pus la dispoziție resurse pe care le puteau folosi la orele online (fișe dinamice de lucru și noi experimente filmate) și am început să organizăm webinarii.

Văzând interesul foarte mare al profesorilor pentru astfel de resurse și sesiuni de training online, am înțeles spre finalul lui 2021 că aceștia  au nevoie și de un alt tip de sprijin decât cel oferit prin intermediul Mecanismului de Sprijin.
Independent de aceasta, ne-am dat seama și că sprijinirea profesorilor doar cu ajutorul Mecanismului de Sprijin avea niște limite – fiind un proces destul de complex, nu-l puteam derula în paralel în mai mult de 2-3 județe. Asta însemna că profesorii dintr-un număr semnificativ de județe ar fi rămas ani de zile fără sprijin din partea noastră, după ce urmau cursul de formare.

Astfel, s-a conturat progresiv un nou mod de a interacționa și colabora cu profesorii, rezultând  ”Comunitatea Fizica Altfel”.

La începutul lui 2023, am decis că este momentul să regândim rolul Comunității Fizica Altfel (CFA). Mai precis, am considerat că este important ca CFA să aibă un rol în consolidarea procesului de introducere a IBL (inquiry-based learning) în procesul de predare-învățare a fizicii în școlile/liceele din România. Mai exact, să privim CFA din perspectiva creșterii nivelului de sustenabilitate a schimbării introduse în sistemul de educație prin programul Fizica Altfel.

Primul grup de lucru, format din profesori care au avut roluri cheie în județele unde am derulat Mecanismul de Sprijin, și-a început activitatea în martie 2024.

Pe lângă activitățile în principalul grup de lucru, până în martie 2025 vom organiza atât întâlniri ale comunității (față în față și/sau online), cât și workshop-uri și training-uri.