O problemă pe care nu o pot rezolva 42% dintre elevii de 15 ani

By mai 31, 2016Blog

Iată o problemă elementară pe care 42% dintre elevii români de 15 ani nu o pot rezolva corect. Această problemă este din testul PISA de matematică din anul 2012.

Un garaj.  În oferta unui fabricant de garaje, se găsesc diferite modele de bază, care au o ușă și o singură fereastră. George alege următorul model dintre cele de bază. Poziția ușii și a ferestrei este înfățișată mai jos.

item PISA 2012

Întrebare: Ilustrațiile de mai jos prezintă diferite modele de bază văzute din spate. Doar una dintre aceste ilustrații corespunde modelului de mai sus  ales de George.

casuta_2

Ce model a ales George? Încercuiți A, B, C sau D. Răspunsul corect este C.

Sursa: OECD, PISA 2012, Matematică – spațiu și forme

Acesta este un exercițiu de interpretare a unei figuri geometrice, prin rotire. Unii dintre noi o rezolvă intuitiv. Este vorba de cei care au  o bună gândire spațială și pot face rotația în minte. Alții, în schimb, trebuie să facă un raționament explicit – de pildă, să analizeze pozițiile relative ale ușii față de fereastră și față de cel mai apropiat colț și să decidă prin eliminarea alternativelor. Alții pot chiar încerca să schițeze o perspectivă de sus a asupra  garajului și apoi să o rotească pe hârtie.  Problema poate fi, prin urmare, abordată cât se poate de creativ, însă faptul îngrijorător rămâne: doar 58% dintre elevii români reușesc să găsească o soluție la această problemă.