De ce merită să devii investitor în educație

By September 7, 2017Blog

În fiecare an, de când copiii lor încep grădinița și până termină liceul, părinții finanțează sistemul de educație din România, deși învățământul de stat este, potrivit legii, gratuit. Părinții plătesc în fiecare an fondul clasei, cumpără materiale didactice, achiziționează mobilier, dau bani pentru caietele de exerciții, plătesc chiar și pentru săpunul care altfel ar lipsi de la baie în grădinițe. Eforturile lor financiare rezolvă însă probleme pe terme scurt, iar truda lor nu face decât să peticească drumul devenirii prin educație al copilului lor. Un drum care ar fi trebuit să fie solid și populat de profesori-călăuze care să îl ajute să devină, la capătul său, un adult împlinit și responsabil.

Nu credem că soluțiile pe termen scurt au cum să producă vreodată rezultate durabile și de aceea am început un program de schimbare a învățământului din România. Astăzi, o arată testele internaționale, în jur de 40% dintre copiii români de 15 ani nu pot pricepe înțelesul unui text sau sunt incapabili să înţeleaagă fenomene simple pe care le observă în lumea din jur. Pentru ca acest lucru să se schimbe este, de fapt, nevoie de o schimbare de substanță a sistemului de educație. Am început procesul de reformă a predării fizicii în școlile și liceele din România și am reușit să ajungem la 1.700 de dascăli, care au învățat cum să le trezească elevilor lor pasiunea pentru științele exacte. Am demarat apoi un proiect asemănător pentru chimie, în cadrul căruia deschidem drumul a mii de elevi din România spre o altfel de învățare.

Suntem dedicați misiunii noastre de aduce pas cu pas, profesor cu profesor, școala mai aproape de elevi. Dar nu putem face acest lucru în ritmul pe care ni-l dorim doar cu fonduri obţinute de la fundaţii sau companii private. Din acest motiv, am declanșat o campanie de fundraising care să ne ajute să strângem resursele necesare pentru a investi în pregătirea profesorilor pentru ca aceștia să ne poată, mai apoi, pregăti copiii la cele mai înalte standarde. O donație făcută pentru programele CEAE reprezintă mai mult decât un gest cu termen de valabilitate redusă. Este o investiție în schimbarea sistemică pe care ne-o dorim cu toții.

Acum ne puteți susține printr-o donație făcută aici şi dacă sunteţi o persoană fizică. Felul în care se face educație în România nu se poate transforma peste noapte, dar se schimbă puțin câte puțin cu fiecare gest, cu fiecare profesor care vrea să devină mai bun pentru elevii săi, cu fiecare decizie individuală corectă luată într-o școală.

Într-un fel asemănător, fiecare sumă donată pentru o educație de calitate ne apropie de acest scop comun. Iar cei care aleg să se implice ca donatori sunt, de fapt, investitori.